NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Kok / Van Aartsen

Nieuws

Wim Kok

Jozias van Aartsen

Buitenlands beleid

Documenten

Links

Over benoeming VN-baan

Kamer wil uitleg van Kok en Van Aartsen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 OKT. Premier Kok en minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken) moeten zich deze week verantwoorden in de Tweede Kamer over hun mislukte pogingen minister Pronk (VROM) een topfunctie bij de VN te bezorgen.

De oppositiepartijen CDA en GroenLinks zijn van mening dat de positie van minister Van Aartsen ernstig is verzwakt door uitlatingen van premier Kok afgelopen vrijdag. Kok onthulde dat hij Van Aartsen een week lang niet erover had ingelicht dat oud-premier Lubbers inmiddels meer kans maakte op benoeming tot Hoge Commissaris van de Vluchtingen dan minister Pronk. Het zal bij de verantwoording in de Kamer vooral draaien om de onderlinge coördinatie tussen Kok en Van Aartsen.

"Van Aartsen staat zo volstrekt voor joker", aldus Tweede-Kamerlid Verhagen (CDA). "Kok heeft zulke toch belangrijke informatie niet aan Van Aartsen gemeld, terwijl die eigenlijk de eerst verantwoordelijke is voor dit soort zaken." GroenLinks-woordvoerder Karimi meent dat vooral het feit dat Kok het niet aan Van Aartsen wilde vertellen uit vrees dat het nieuws dan zou uitlekken, diens positie zwak maakt.

Kok en Van Aartsen voerden gisteren telefonisch overleg over de zaak. Woordvoerders van de beide bewindslieden wilden echter geen bijzonderheden geven omtrent de inhoud van het gesprek.

Het CDA overweegt morgen mondelinge vragen te stellen aan minister Van Aartsen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Premier Kok, die op bezoek in Turkije is, zal daarbij echter niet aanwezig kunnen zijn. Woensdag bevindt Kok zich nog in Slowakije. Op zijn vroegst op donderdag zou er dan een interpellatiedebat kunnen volgen waaraan ook de premier kan deelnemen, tenzij de Kamer hem eerder zou terugroepen.

Karimi voelt er overigens weinig voor om dinsdag alleen met Van Aartsen te debatteren. "Het is vooral premier Kok die veel heeft uit te leggen."

Verscheidene Kamerleden verklaarden vanmorgen te wachten op een brief van Kok en Van Aartsen, die vandaag of morgen naar de Kamer zou worden gezonden. Een woordvoerder van Van Aartsen zegt echter niets te weten van zo'n brief, omdat de Kamer daarvoor nog geen verzoek heeft ingediend. De griffie van de Kamer bevestigde vanmorgen dat er inderdaad geen verzoek aan het kabinet van die strekking is uitgegaan.

In kringen van de VVD-fractie wordt de verontrustheid bij de oppositiefracties over de positie van Van Aartsen vooralsnog niet gedeeld. Drie weken geleden nog dreigde Van Aartsen met aftreden omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde door Kok. Volgens een prominent fractielid is er op dit moment geen sprake van een gespannen verhouding tussen Kok en Van Aartsen. VVD-leider Dijkstal en het fractiebestuur hebben besloten zich niet te mengen in de publiciteit over vermeende nieuwe animositeit tussen de premier en de minister Van Buitenlandse Zaken.

NRC Webpagina's
30 oktober 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad