NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Kok / Van Aartsen

Nieuws

Wim Kok

Jozias van Aartsen

Buitenlands beleid

Documenten

Links

Oppositie wil uitleg van Van Aartsen en Kok

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 12 OKT. De fracties van CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer nemen geen genoegen met de toelichting die premier Kok gisteren heeft gegeven op zijn conflict met minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) inzake een tweede verkiezingsronde in Joegoslavië. De fracties willen Kok en Van Aartsen hierover vandaag nog naar de Kamer roepen.

CDA en GroenLinks zien ,,gebrek aan eenheid van handelen'' van de regering. Waar Van Aartsen vorige week donderdag in de Kamer expliciet zei dat hij namens het hele kabinet sprak, schreef premier Kok gisteren aan de Kamer dat hij ,,niet op de hoogte'' was van Van Aartsens voornemen om zich publiekelijk uit te spreken over de politieke situatie in Joegoslavië.

Gisteren werd bekend dat minister Van Aartsen afgelopen weekeinde heeft overwogen af te treden na scherpe kritiek van premier Kok vrijdag. Kok stelde, tot woede van Van Aartsen, dat het ,,waarschijnlijk beter was geweest'' als de minister van Buitenlandse Zaken vorige week geen pleidooi had gehouden voor deelname van de Joegoslavische oppositie aan een tweede verkiezingsronde. In een gisteren verzonden brief aan de Kamer, opgesteld op verzoek van het CDA, zegt Kok hierover dat hij het afgelopen weekeinde met Van Aartsen ,,een openhartig gesprek'' heeft gevoerd en dat dit gesprek ,,op een voor ons beiden bevredigende wijze'' is afgesloten.

Het CDA besloot vanochtend om een Kamerdebat te vragen, toen bleek dat GroenLinks in de Kamer nadere vragen aan Kok en Van Aartsen wenste te stellen. Volgens CDA-fractielid Verhagen moet er ,,volstrekte duidelijkheid'' bestaan over de eenheid van kabinetsbeleid, voordat Kok en Van Aartsen dit weekeinde deelnemen aan een Europese top in het Franse Biarritz, waar ook wordt gesproken over de onwenteling in Belgrado. Feitelijk wil het CDA van Van Aartsen expliciet horen dat hij zijn publieke uitspraken over Joegoslavië beter niet had kunnen doen. De coalitiefracties PvdA, VVD en D66 zeiden vanmorgen geen behoefte te hebben aan een spoeddebat over het conflict tussen de premier en Van Aartsen. PvdA-fractieleider Melkert zei gistermiddag dat hij de woede van VVD-fractieleider Dijkstal op premier Kok ,,onbegrijpelijk'' vond. Dijkstal had gisterochtend gezegd dat Kok zich ,,oncollegiaal'' had gedragen tegenover Van Aartsen.

NRC Webpagina's
12 oktober 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad