U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

VEB stelt vragen over opties UPC

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 5 APRIL. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van kabelbedrijf UPC over de ruimhartige beloning van bestuursvoorzitter Mark Schneider. Die zou onder meer door een opmerkelijke aandelentransactie vorig jaar miljoenen guldens extra hebben geïncasseerd.

De VEB zal de kwestie onderzoeken en aan de orde stellen op de aandeelhoudersvergadering van UPC op 17 mei, zo zei adjunct-directeur F. van 't Groenewout gisteren. Uit documenten die UPC heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten blijkt onder meer dat Schneider 7,7 miljoen gulden heeft verdiend aan de uitoefening van opties op aandelen Chello, aldus de financiële nieuwsdienst Betten Beursmedia News. Schneider verkocht de aandelen tegen een prijs die hij mede zelf heeft bepaald. Bovendien zou zijn basissalaris vorig jaar met bijna een derde zijn verhoogd.

De VEB vindt de zelfverrijking "schandalig" in het licht van de miljardenverliezen bij UPC en de zwaar gedevalueerde beurskoers van het fonds. Volgens de VEB is er sprake van een "dubbelepetten- problematiek". Zo wordt de beloning van Schneider mede bepaald door zijn zuster en zijn vader, die topfuncties bekleden bij United Global Com, dat 51 procent van de aandelen UPC bezit.

NRC Webpagina's
5 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad