U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Toch op vergadering

Beleggers: geen steun UPC actie

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 20 FEBR. De Nederlandse pensioenfondsen zijn er niet in geslaagd voldoende beleggers te mobiliseren om kabel- en internetbedrijf UPC het vuur na aan de schenen te leggen op de komende aandeelhoudersvergadering.

De pensioenfondsen hebben de afgelopen vier weken geprobeerd beleggers met samen 1 procent van de aandelen achter zich te krijgen, zodat zij zelf punten op de agenda van de vergadering kunnen krijgen. "Wij hebben die 1 procent niet gehaald", zegt directeur P. de Koning, directeur van SPF Beheer, een van de gangmakers achter de aandeelhoudersactie.

Het positieve nieuws is echter dat UPC na overleg met een onderzoeksstichting van de grote pensioenfondsen wel heeft besloten om zelf twee van de gevraagde punten op de agenda te zetten: de strategie van het concern en de benoeming van een onafhankelijke commissaris. UPC is verliesgevend en heeft zware schulden.

De pensioenfondsen waren, onder leiding van het adviesbureau Déminor vier weken geleden een actie begonnen om UPC-beleggers achter zich te krijgen. Déminor trok zich na wat negatieve publiciteit terug, waarna de pensioengiganten ABP, PGGM en SPF Beheer/Spoorwegpensioenfonds de actie voortzetten.

Na het overleg van de onderzoeksstichting van de pensioenfondsen met UPC bleek overigens dat de hele actie toch geen zin had gehad omdat UPC de aandeelhoudersvergadering op 17 mei wil houden. De termijn waarbinnen beleggers punten kunnen aandragen is daarmee al ruim verstreken. "Dat vind ik niet netjes". zegt De Koning.

De Nederlandse pensioenfondsen hekelen de dominante positie van grootaandeelhouder (53 procent) United Global en het feit dat alle commissarissen van UPC, die volgens de nederlandse wet onafhankelijk behoren te zijn, gelieerd zijn aan de grootaandeelhouder of aan bedrijven die zakelijke relaties met UPC onderhouden. Verder dringen de fondsen aan op aparte financiële rapportage (fairness opinions) door onafhankelijke experts van transacties die UPC doet met gelieerde partijen, zoals aandeelhouders. UPC heeft volgens De Koning toegezegd in de toekomst met zulke fairness opinions te komen. "Zij zouden daar natuurlijk zelf aan moeten denken om elke schijn van belangenconflict tegen te gaan."

Tijdens het gesprek bleek overigens dat UPC heel andere opvattingen heeft over de rol van commissarissen dan de Nederlandse pensioenfondsen, die de onafhankelijkheid van deze toezichthouders op de bedrijfsdirectie benadrukken. De Koning: "Wij zien de raad van commissarissen als een zelfstandig orgaan, zij zien het als mensen die deel uitmaken van het management."

NRC Webpagina's
20 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad