U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

UPC moet weer publieke arena in


Adviesbureau Déminor wil de belangen verdedigen van kleine aandeelhouders in UPC. Zachtjes praten met een knuppel achter de rug.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

AMSTERDAM, 17 JAN. Na de strijd met de Consumentenbond moet het kabelbedrijf UPC opnieuw de publieke arena in. Tegen wil en dank. Dit keer zijn niet de klanten (gebruikers van internet via de kabel), maar de beleggers de tegenstander. Déminor, een adviesbureau dat zich opwerpt als verdediger van de belangen van minderheidsaandeelhouders, legt vandaag zijn eisen op tafel. Achter de schermen waren al enige tijd besprekingen gaande, zonder resultaat. , ,Speak softly and carry a big stick", zegt directeur P. Frentrop van Déminor. De aandelen van UPC zijn grofweg te verdelen in drie grote brokken. UnitedGlobalCom heeft 52,6 procent in handen. Het softwarebedrijf Microsoft is met een belang van 8 procent de tweede grote aandeelhouder. Onafhankelijke particuliere en institutionele beleggers verdelen de resterende 39 procent van de aandelen.

In documenten die zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC waarschuwt UPC expliciet dat de belangen van de kleine en de grote aandeelhouders uiteen kunnen lopen. "Ze komen er eerlijk voor uit", zegt Frentrop. "Het probleem is dat niemand de belangen van de categorie onafhankelijke beleggers vertegenwoordigt. Wij willen dat gaan doen." Déminor zet de aanval in op een breed front. Behalve onafhankelijke commissarissen eist de belangenorganisatie duidelijkheid over de koers die UPC vaart. Frentrop: "Bij elke strategische aankondiging die UPC vorig jaar heeft gedaan, is de koers verder omlaag gegaan. Dat getuigt van een gebrek aan vertrouwen." Déminor wil dat UPC duidelijk maakt hoe het met beperkte financiële middelen invulling gaat geven aan zijn strategie. "Wij zien niet hoe die met de huidige middelen kan worden uitgevoerd." UPC zegt dat het tempo van overnames wordt teruggeschroefd en erkent dat de installatie van settop boxen (tv-kastjes voor internet) vertraging heeft opgelopen. Volgens Frentrop verstrekt UPC informatie over de koers die het vaart selectief. Afgelopen maand nog nam bestuursvoorzitter Mark Schneider het vliegtuig naar Denver om de budgetten van UPC door te spreken met grootaandeelhouder UnitedGlobalCom. UPC bevestigt het bezoek. "De raad van commissarissen moet zich buigen over het jaarlijkse budget. Dat is een normale procedure."

De komende maanden zal UPC telkens opnieuw uitleg moeten geven over het complexe web van verhoudingen tussen schuldeisers, aandeelhouders, directie en commissarissen. "Het is allemaal buitengewoon gecompliceerd", erkent de woordvoerder. Na de confrontatie met de Consumentenbond is UPC door het stof gegaan met een schadevergoeding voor zijn klanten. Zal het bedrijf het er dit keer beter vanaf brengen? Er is een parallel te trekken die niet veel goeds voorspelt. Bedrijven als Baan en Lernout & Hauspie deden ook veel transacties met vennootschappen die aan het bedrijf gelieerd waren. Frentrop: "In zo'n situatie is het van cruciaal belang dat een onafhankelijke partij daar toezicht op houdt."

NRC Webpagina's
17 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad