U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Moeder te dominant'

Belegger wil meer greep op UPC

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 17 JAN. UPC moet onafhankelijke commissarissen aanstellen. De dominante positie van UnitedGolbalCom, de Amerikaanse moeder van de kabelmaatschapij, is binnen de Nederlandse verhoudingen onacceptabel.

Dat zegt directeur P. Frentrop van Déminor, een adviesbureau dat zich opwerpt als verdediger van belangen van minderheidsaandeelhouders. Bij UPC zijn vier van de vijf leden van de raad van commissarissen aangesteld door UnitedGlobalCom. Dit bedrijf heeft 52,6 procent van de aandelen van UPC (United Pan-Europe Communications).

"UPC is een Nederlandse vennootschap", zegt Frentrop. "Die moet onafhankelijke commissarissen hebben. Dat is hier duidelijk niet het geval." UnitedGlobalCom betaalt de UPC-commissarissen. Gene Schneider, de bestuursvoorzitter van UnitedGlobalCom is de vader van Mark Schneider, de topman van UPC. Een van de commissarissen van UPC is de zus van Mark Schneider.

Pensioenfonds PGGM verzocht vorig jaar al om de aanstelling van onafhankelijke commissarissen op de vergadering van aandeelhouders van UPC. UPC zegt daaraan te werken. "We hebben tegenslag gehad, maar we gaan er mee door", aldus een woordvoerder. Déminor wil dat een meerderheid van de commissarissen onafhankelijk wordt. UPC zegt daarover: "UnitedGlobalCom vertegenwoordigt de meerderheid van de aandelen. Dat moet in de commissarissen tot uitdrukking komen."

Frentrop wil niet zeggen hoeveel of welke aandeelhouders hij vertegenwoordigt. In de komende weken hoopt hij via de website www.deminor.com voldoende beleggers (ten minste één procent) te verzamelen om nieuwe punten aan de orde te mogen stellen op de aandeelhoudersvergadering. Déminor eist ook dat een onafhankelijke partij zich buigt over een grote transactie die UPC de komende maanden hoopt af te ronden. Volgens deze gecompliceerde deal die vorig jaar is aangekondigd krijgt UPC van moeder UnitedGlobalCom drie miljard dollar eigen vermogen, een buffer tegen toekomstige verliezen. UnitedGlobalCom krijgt hierdoor nog meer controle over UPC. Déminor vreest dat de belangen van minderheidsaandeelhouders geschaad worden. Volgens de belangenorganisatie is tot op heden alleen een onafhankelijk oordeel (fairness opinion) gegeven over de belangen van banken (schuldeisers). UPC ontkent dit: "De belangen zijn gewogen van allen die bij de vennootschap betrokke

NRC Webpagina's
17 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad