U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Financiële problemen'

Banen weg bij UPC in Nederland

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 JAN. UPC Nederland zet alle consultants en medewerkers zonder vast contract aan de kant. Volgens de kabelmaatschappij heeft de ingreep niets te maken met de benarde financiële situatie, maar analisten trekken dat in twijfel.

UPC Nederland zou toekunnen met minder tijdelijke werknemers, omdat grote projecten zijn afgerond zoals de integratie van Nederlandse kabelbedrijven (A2000, Gelrevision, Telekabel) die in de afgelopen jaren zijn overgenomen en de invoering van een uniform systeem voor het versturen van rekeningen. "Ik hoop niet dat ze die mensen weghalen bij de klantenservice", zegt analist M. Fleskens van zakenbank Metzler.

UPC kreeg vorig jaar op dit gebied ernstige kritiek te verwerken. Fleskens voegt er aan toe dat "uiteraard" een verband bestaat tussen de personeelsreductie en financiële positie van UPC.

Van de circa 2.400 voltijdbanen bij UPC Nederland werden er 200 ingevuld door medewerkers en consultants zonder vast contract. Die verdwijnen allemaal. Bovendien, zo meldt UPC, zal "een beperkt aantal" vaste functies verdwijnen. Volgens de woordvoerder gaat het om enkele tientallen arbeidsplaatsen "met name in centrale stafdiensten". Hij verwacht geen ontslagen.

Het is voor het eerst dat UPC bespaart door te snijden in het personeelsbestand. In november vorig jaar al kondigde de kabelmaatschappij aan dat het kasgeld dat maandelijks wordt uitgegeven moet worden teruggebracht van 250 miljoen euro naar 150 miljoen euro. Vanaf donderdag aanstaande zal UPC financieel analisten nader inlichten over deze aanpak. Analisten verwachten dat UPC dan nieuwe besparingen zal aankondigen.

Duidelijk is dat het bedrijf het expansietempo moet terugschroeven. Gisteren werd bekend dat UPC in Zwitserland zal stoppen met de ontwikkeling van straalverbindingen voor telefonie. Analisten vermoeden dat de kabelmaatschappij ook een tandje terug zal moeten schakelen met de uitbreiding van het aantal internetklanten op de kabel (Chello) en de uitrol van de zogenoemde settopboxen, kastjes die het de consument mogelijk maken extra diensten te ontvangen op zijn televisie. UPC zou bovendien de verkoop van belangen overwegen, zoals van telefoniedochter Priority Telecom. Het aandeel UPC daalde vanmorgen met ruim vijf procent naar 15,70 euro.

Het adviesbureau Deminor kondigde vanmorgen aan dat het aandeelhouders UPC wil mobiliseren om actie te ondernemen tegen de onderneming. Deminor is een bureau dat zich richt op de bescherming van belangen van minderheidsaandeelhouders. Directeur P. Fentrop van Deminor wilde vanmorgen nog niet zeggen wat hij precies van plan is.

NRC Webpagina's
16 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad