U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

UPC in wachtkamer

Vlaanderen neemt tijd bij kabelbod

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 15 JAN. De Vlaamse gemeentelijke kabelbedrijven gaan als belangrijkste aandeelhouders van de kabelfirma Telenet voorlopig niet in op biedingen van het Nederlands-Amerikaanse UPC en het Nederlandse Essent. De gemeenten willen eerst het Vlaamse kabelnetwerk, waarvan zij eigenaar zijn, met Telenet integreren.

Dit hebben de voorzitters van de samenwerkende Vlaamse gemeentelijke kabelmaatschappijen ('intercommunales') gisteren in een bijzondere vergadering besloten. Voorzitter M. Bartholomaeussen van een van de 'intercommunales' bevestigde gisteren desgevraagd dat het kabelbedrijf UPC een meerderheidsbelang in Telenet (aanbieder van telecom- en internetdiensten) wil nemen en daarvoor 100 tot 200 miljard frank (5,5 tot 11 miljard gulden) over heeft, waarvan 140 miljard frank in contanten.

Het bedrag is volgens Bartholomaeussen afhankelijk van het over te nemen aandeel in Telenet en van de ruimte die UPC op het kabelnetwerk krijgt. UPC is er veel aan gelegen dat Telenet eigenaar wordt van het Vlaamse kabelnetwerk, waarvan het nu gebruik maakt. Bij Essent gaat het volgens Bartholomaeussen om fusiebesprekingen.

Hij sprak tegen dat British Telecom bieder is. Telenet is voor 35 procent van de gemeentelijke kabelfirma's, 20 procent van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv, 20 procent van een financieel consortium en 25 procent van het Amerikaanse Media One, dat zich wil terugtrekken.

Volgens voorzitter H. van Rompaay van de grootste 'intercomunale' is het de bedoeling dat Telenet en het Vlaamse kabelnetwerk tot één bedrijf samensmelten. ,,Wij willen zo snel mogelijk beter zicht krijgen op de belangstellingen en de mogelijkheden'', zei hij.

Het Vlaamse kabelnetwerk bestaat uit 52000 kilometer glasvezelkabel en coaxkabel, waardoor snelle breedband-toepassingen mogelijk zijn. Telenet maakt slechts van een klein gedeelte van de capaciteit gebruik. Door de integratie van Telenet met het kabelnetwerk, waarbij 90 procent (2,2 miljoen) van de Vlaamse huishoudens is aangesloten, worden alle vormen van interactieve multimedia-toepassingen mogelijk.

Volgens bestuursvoorzitter G. van Acker van Telenet ontstaat een aantrekkelijk ,,digitaal platform''. De belangrijkste investeringen voor digitalisering zijn al gedaan. Van Acker gaat er vanuit dat zich nieuwe bieders zullen aandienen door de integratie van Telenet en de gemeentelijke kabelbedrijven. ,,Ik denk dat er een grotere interesse zal zijn''.

De Vlaamse regering zei bij een verkoop van het kabelnetwerk regels te stellen om een niveau van dienstverlening te waarborgen. De Vlaamse premier Dewaele gaf aan dat geen privémonopolie mag ontstaan. In het Vlaamse parlement zei hij eerder deze week dat de Vlaamse overheid bevoegd is een besluit van de 'intercommunales' te vernietigen, indien dat tegen het algemeen belang zou indruisen. De 'intercommunales' onderstreepten gisteren in een gezamenlijke verklaring nog te overleggen over de rol die gemeentebesturen in telecom- en multimedia-activiteiten moeten spelen. Voorzitter Bartholomaeussen zei ,,lering te trekken uit fouten'' in steden als Amsterdam, waar na verkoop CNN van de kabel verdween.

NRC Webpagina's
15 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad