U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

UPC wil kabeldochter Eneco kopen

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 12 JAN. Het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf UPC onderhandelt met de Rotterdamse energiedistributeur Eneco over overname van het kabelbedrijf. Met de transactie is meer dan twee miljard gulden gemoeid.

UPC, de op een na grootste kabelmaatschappij van Europa, en Eneco hebben dit vanmorgen bekend gemaakt. Casema, dochter van France Telecom, is met de gunning van de exclusiviteit aan UPC, in de wachtkamer terechtgekomen. In november werd bekend dat beide rivalen in de kabelwereld aasden op Eneco-dochter K & T, waarvoor UPC toen een bod heeft gedaan van 1,4 miljard gulden.

United Pan-Europe Communications (UPC) is met 1,6 miljoen abonnees de grootste kabelmaatschappij van Nederland en biedt in totaal zo'n zes miljoen huishoudens kabel-tv aan in 12 Europese landen en Israel. Met de aankoop K & T zou UPC in Nederland er nog eens 590.000 abonnees in Zuid-Holland bij krijgen. Concurrent Casema is nu met 1,1 miljoen kabelaansluitingen de nummer drie in Nederland.

Eneco verkoopt zijn kabelactiviteiten omdat het kabel-tv-bedrijf naar verhouding klein is. Begin vorig jaar is K & T in de etalage gezet. Sinds die tijd heeft Eneco ,,met diverse partijen'' onderhandelingen gevoerd over een overname. Met de opbrengst van het kabelbedrijf wil Eneco zijn kernactiviteit, de levering en distributie van gas en elektriciteit aan huishoudens en bedrijven, verder versterken.

Het in Nederland gevestigde UPC, waarvan de aandelen grotendeels in handen zijn van het Amerikaanse UnitedGlobalCom, is bezig met een snelle expansie. Sinds de gang naar de Amsterdamse effectenbeurs vorig jaar februari is het bedrijf door acquisities in omvang verdubbeld.

Gisteren werd bekend dat UPC heeft geboden op het Vlaamse kabelbedrijf Telenet, dat zo'n 8 miljard gulden waard zou zijn en 2,2 miljoen aansluitingen heeft.

In België kruist UPC daarmee het pad van het nutsbedrijf Essent, de Nederlandse nummer twee met ruim anderhalf miljoen kabelaansluitingen. Essent toonde zich aanvankelijk terughoudend in zijn commentaar, maar geeft inmiddels aan de kabel-dochter te willen laten fuseren met Telenet. ,,Wij streven naar een integratie van de bedrijven, zodat een er een sterke partij in Europa onstaat'', zei een woordvoerder gisteren.

NRC Webpagina's
12 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad