U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier UPC

Nieuws

Achtergrond

Financieel

Kabel

Internet (Chello)

Media

Kabeltelefonie

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Kabelaar UPC aast op Vlaams netwerk

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 11 JAN. Het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf UPC wil in België de Vlaamse kabelmaatschappij Telenet volledig overnemen. Met het bod zou een bedrag van 150 miljard frank - 8,3 miljard gulden - zijn gemoeid.

UPC heeft vanmorgen bevestigd met Telenet besprekingen te voeren over de overname ,,van een meerderheidsbelang''. De woordvoerster in Londen wilde verder geen details geven. Eerder had UPC al bekendgemaakt te praten over de aankoop van het belang van 25 procent, dat voor kort in handen was van het Amerikaanse MediaOne.

De Belgische krant De Standaard meldde vanmorgen dat ook het Nederlandse nutsbedrijf Essent en het Britse telefoniebedrijf British Telecom een bod hebben uitgebracht. De biedingen lopen volgens de krant uiteen van 100 tot 200 miljard frank (5,5 tot 11 miljard gulden). Essent wilde vanmorgen niet meer kwijt dan in principe belangstelling te hebben voor alle andere kabelbedrijven. ,,We zitten nu in een fase waarin we ons algemeen oriënteren. Binnen nu en tien dagen zetten we alles op een rijtje'', zei een woordvoerder vanmorgen.

Telenet biedt in Vlaanderen telefoondiensten aan. Het net is in handen van de Vlaamse gemeenten. Officieel zoekt Telenet alleen een koper voor het pakket van MediaOne in Telenet Holding, dat zowel de telefoondiensten als het kabelnet exploiteert. UPC bevestigde vanmorgen ,,zowel op de infrastructuur als voor diensten'' een bod te hebben uitgebracht. Volgens De Standaard wil UPC daarvoor 150 miljard frank neertellen.

Ook Essent zou zowel de telefoondiensten als het kabelnetwerk willen kopen. Voor de bestuursvoorzitter van Telenet, G. van Acker, is deze uitbreiding van het bod geen verrassing. In De Standaard laat hij weten: ,,We hebben altijd al aangevoeld dat samenbrengen van diensten en infrastructuur logisch is.''

De gemeenten moeten beslissen of ze bereid zijn om afstand te doen van de Vlaamse kabel, die dan in buitenlandse handen komt. Zij zijn met 35 procent de grootste partij in Telenet. De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv zit voor 20 procent in Telenet. Een financieel consortium met onder andere KBC Bank heeft ook 20 procent.

NRC Webpagina's
11 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad