U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Verkiezingen Turkije
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Verkiezingen Turkije
Ecevit

Met zegen Turkse leger

Ecevit moet een regering samenstellen

Door onze correspondent
De Turkse president Suleyman Demirel heeft gisteren de sociaal-democratische leider Bulent Ecevit de opdracht gegegeven een nieuwe regering te vormen. De formateur wil geen overgangsregering.

De formatie-opdracht volgt een week na de val van de minderheidsregering van de liberale premier Mesut Yilmaz. Ecevit, die in de jaren zeventig driemaal voor korte tijd premier was, heeft gezegd dat hij niet uit is op de vorming van een overgangsregering, die het land slechts naar vervroegde verkiezingen in april volgend jaar gaat leiden. ,,Gezien de urgente problemen in dit land'', aldus Ecevit, ,,moeten er ingrijpende beslissingen worden genomen.''

De sociaal-democraat hoopt op die manier ook te voorkomen dat Europa een politiek verzwakt Turkije eisen kan opleggen wat betreft hervormingen voor de Koerden. Turkije en Italie, en in het verlengde daarvan de Europese Unie, zijn in een crisis verwikkeld over het lot van de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), Abdullah Ocalan, die op 12 november in Rome werd aangehouden.

Bovendien wil Ecevit de religieus-fundamentalistische Parij van de Deugd, de grootste partij in Turkije, buiten de regering houden. Dat is ook de wens van de machtige legerstaf, die de moslim-fundamentalistische partijleider, Recai Kutan, maandag in ongewoon felle bewoordingen op de vingers tikte voor zijn uitspraak ,,dat zelfs de militairen de nieuwe, gematigde politiek van de Partij van de Deugd steunen''.

Deze partij is de opvolger van de Welzijnspartij, die in januari op instigatie van de seculiere militairen door het constitutionele hof werd ontbonden. Door de opdracht aan Ecevit te verstrekken, breekt Demirel met de politieke traditie dat de grootste partij in het parlement als eerste het mandaat krijgt om een nieuwe regering te vormen.

Ecevit is in eerste instantie uit op een coalitie van zijn eigen Linkse Democratische Partij (DSP) en de twee rechtse partijen, de Moederlandpartij van Yilmaz en de Partij van het Juiste Pad (DYP) van Tansu Ciller.

Yilmaz en Ciller zijn evenwel al jarenlang gebrouilleerd, maar Ecevit hoopt dat zij hun machtsstrijd en persoonlijke ruzies in het belang van het land opzij zullen zetten.

Het is de vraag of dat zal lukken. Ciller wil nog steeds premier worden. Slaagt Ecevit er niet in een meerderheidsregering te vormen dan zal Demirel naar alle waarschijnlijkheid parlementsvoorzitter Hikmet Cetin vragen om een regering op brede grondslag te formeren.

Dat president Demirel voor Ecevit kiest, wordt ook in verband gebracht met diens uitspraak dat ,,Turkije gedurende een regeringscrisis niet ook nog eens verwikkeld moet raken in de verkiezing van een nieuwe president''. De ambtstermijn van Demirel loop in 2000 af en Ecevit zou graag zien dat deze langer aanblijft. Dat is ook de wens van Demirel zelf.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)