U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Verkiezingen Turkije
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Zie ook:
Artikelen over Ecevit, Erbakan, Öcalan en een interview met schrijver Ohran Pamuk

Internet

Op 18 april werden er lokale en parlementsverkiezingen in Turkije gehouden. De sociaal-democratische premier Ecevit is de grote overwinnaar. Zijn partij, de Democratisch Linkse Partij (DSP), is met ruim 20 procent van de stemmen, de grootste partij geworden. Onder het bewind van Ecevit werd eerder dit jaar de Koerdenleider Öcalan gearresteerd en teruggebracht naar Istanbul. De grootste staatsvijand van het land is weliswaar opgeborgen, maar hierdoor is de problematiek van de Koerden in Turkije nog niet opgelost. De ultra-nationalistische Partij van Nationalistische Actie (MHP) speelde op de anti-Koerdische en op de nationalitische gevoelens in Turkije in en behaalde een kleine 20 procent van de stemmen. Die uitslag is de grootste verrassing van de verkiezingen. Opvallend was de terugslag tot rond 15 procent van de  moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd, tot voor de verkiezingen de grootste partij in het overwegend seculiere Turkije. De pro-Koerdische HADEP-partij , die op  de nominatie staat om te worden ontbonden,  deed het vooral goed het Koerdische zuidoosten van Turkije, maar bleef met rond 4 procent van de stemmen beneden de nationale kiesdrempel van tien procent. Wel sleepte de partij enkele burgemeestersposten in de Koerdische regio in de wacht.

Turkse aanklagers eisen doodstraf tegen Öcalan
21 APRIL. De Turkse aanklagers eisen tegen de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan de doodstraf wegens verraad en moord. In de zojuist voltooide, 135 pagina's tellende tenlastelegging wordt Öcalan verantwoordelijk gesteld voor alle gewapende acties die aan zijn Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn toegeschreven sinds de oorlog in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije in 1984 begon. Dat meldt het semi-officiële persbureau Anadolu.

Nationalistisch Turkije
21 APRIL. In Turkije viert het nationalisme hoogtij, zo hebben de parlementsverkiezingen overduidelijk gemaakt. Beide grote winnaars zijn zeer nationalistische partijen - de een van links (premier Ecevits Democratisch Links), de ander van extreem-rechts (de Partij van Nationalistische Actie).

Eerste signalen: 'Turkije krijgt coalitie van nationalisten'
20 APRIL. De Turkse premier Bülent Ecevit, winnaar van de parlementsverkiezingen van zondag, maakt zich volgens Turkse kranten op om met de eveneens succesvolle, extreem-rechtse Partij van Nationalistische Actie (MHP) over de vorming van een coalitieregering te gaan praten.

Het 'respectabele imago' van de Grijze Wolven
20 APRIL. Bij de verkiezingen van zondag in Turkije heeft de Partij van Nationalistische Actie - de Grijze Wolven - een verrassend grote overwinning geboekt. Extremistisch stelt de partij zich vooral nog ten aanzien van de Koerdische kwestie op.

Nationalistische wind waait over Turkije
19 APRIL. De Turken hebben vooral nationalistisch gestemd in de verkiezingen van gisteren. Een oplossing van de Koerdische kwestie zit er daardoor voorlopig niet in.

Ecevit winnaar Turkse verkiezing
19 APRIL. Nationalistische partijen hebben in de gisteren gehouden parlementsverkiezingen in Turkije aanzienlijke winst geboekt, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Grote verliezer is de moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd.

'Geen Turks politicus kan zich met Ecevit meten'
17 APRIL. De aanhouding van de Turks-Koerdische leider Öcalan heeft de Turkse premier Ecevit in de peilingen voor de verkiezingen van morgen al tot winnaar gemaakt.

Twee gezichten van Turkijes fundamentalisten
14 APRIL. In rijke buurten van Istanbul tonen de Turkse moslimfundamentalisten zich progressief; daarbuiten ligt dat anders. Hoe dan ook lijken ze op een nederlaag in de verkiezingen van zondag af te stevenen.

Arrestatie van Öcalan helpt premier Ecevit
8 APRIL. Volgende week worden er in Turkije verkiezingen gehouden. De socialisten van premier Ecevit doen het goed.

NRC Webpagina's
21 APRIL 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)