U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

France Telecom koopt eigen aandelen terug voor hoge prijs


LONDEN/PARIJS/TOKIO, 28 FEBR. De Britse telecomreus Vodafone heeft vanochtend overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn belang van bijna 10 procent in France Telecom voor 11,6 miljard euro (25,5 miljard gulden).

Het belang wordt teruggekocht door France Telecom zelf, met geld dat begin deze maand is opgehaald met de beursgang van mobiele telefoniedochter Orange. De prijs die de Fransen voor de aandelen betalen ligt vijftig procent boven de huidige beurskoers.

France Telecom lost ook een kortlopende lening af die het bij Vodafone had lopen van 2,2 miljard euro. Vodafone verwierf het belang in France Telecom na de verkoop vorig jaar van Orange aan de Fransen, die de overname met aandelen betaalden. Vodafone heeft indertijd harde afspraken gemaakt over de prijs die het voor de Franse aandelen zou krijgen.

De transactie komt voor France Telecom op een ongunstig moment. Het bedrijf is hard op zoek naar financiering van zijn schuld van 60 miljard euro (132,2 miljard gulden). Gisteren maakte het bekend obligaties met een totale waarde van 3 miljard euro te zullen uitgeven. Deze komen bovenop een eerder bekend gemaakte obligatielening ter waarde van 8 miljard euro. Beleggers zijn bang dat de nieuwste lening die van 8 miljard in de weg zit.

France Telecom moet dit jaar kortlopende schulden van in totaal 8,1 miljard euro afbetalen. Het bedrijf ziet daarom voorlopig ook af van een groter belang in het voormalige Poolse staatstelecombedrijf TPSA, zo maakte het gisteren bekend. De beurskoers van TPSA kelderde gisteren met 8,3 procent.

NTT Docomo, de Japanse partner van KPN, heeft vandaag ook nieuwe plannen ontvouwd om zijn schuld te financieren. Het gaat een obligatielening uitschrijven ter waarde van 200 miljard yen (4,2 miljard gulden). Met de opbrengst zal de schuld die is ontstaan door de overzeese expansiedrift van het mobiele telefoniebedrijf verder worden afbetaald.

Vorige week werd al de uitgifte afgerond van nieuwe aandelen ter waarde van 950,4 miljard yen (19,7 miljard gulden). NTT Docomo komt momenteel nog steeds 850 miljard yen tekort om zijn kortlopende schulden af te betalen. NTT Docomo heeft de afgelopen twee jaar voor 1.800 miljard yen (37,4 miljard gulden) aan belangen in buitenlandse bedrijven gekocht en heeft zo voet aan de grond gekregen in Europa en de Verenigde Staten. Vorig jaar mei kocht het voor omgerekend 11 miljard gulden 15 procent van KPN-dochter KPN Mobile. In november werd 23 miljard gulden betaald voor een belang van 16 procent in het Amerikaanse AT&T Wireless. (Reuters, Bloomberg)

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad