U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Zwaar weer voor Telekom


Het is zwaar weer voor Ron Sommer, de topman van Deutsche Telekom. Gisteren liet de belegger hem in de steek, nadat hij de winstprognose voor het jaar 2000 fors naar beneden bijstelde.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 22 FEBR. Nog enkele jaren geleden gold de 51-jarige Sommer, de topman van Deutsche Telekom, als de sunny boy in ondernemersland. Hij realiseerde met de beursintroductie van Telekom de grootste emissie in de Duitse geschiedenis. Mister Telekom veranderde Duitsland in een land van aandeelhouders die droomden van snelle rijkdom.

Intussen zijn de kleine beleggers wakker geschrokken.

Sommer, die verwend was door geluk, wordt nu door pech bedreigd. Op alle fronten moet hij de zeilen bijzetten. De koers van het aandeel valt almaar dieper, de schuldenberg van zijn onderneming is weer naar het niveau geklommen van voor de beursgang. Nu moest hij gisteren ook nog de voorlopige winst over het jaar 2000 met 1,5 miljard euro naar beneden corrigeren tot 5,9 miljard. Gebleken is dat het onroerend goed beduidend minder waard is dan op de balans was aangegeven. Sommer had de winstcorrectie nog niet bekendgemaakt of de koers tuimelde opnieuw met 7 procent naar 24,80 euro.

Het slechte nieuws kreeg een extra dramatisch karakter omdat blijkt dat de Officier van Justitie in Bonn, waar het hoofdkantoor van Telekom huist, al een half jaar onderzoekt of de telecomreus het jaarverslag niet onterecht heeft opgepoetst. Telekom bestrijdt dit bij hoog en bij laag. Toch moest Sommer gisteren erkennen dat het onroerend goed, geschat op 17,2 miljard euro, met ongeveer 2 miljard euro is overgewaardeerd.

Het nieuws had niet op een slechter tijdstip kunnen komen. Ron Sommer is in luttele jaren van een wonderboy veranderd in een zorgenkind voor minister Hans Eichel van Financiën (SPD), die nog altijd een zware stem in het kapittel heeft. Sinds een week circuleren al geruchten dat Sommer de laan uitvliegt. Gisteren ging de Telekom-chef echter in het offensief. Hij geniet sterke rugdekking van het personeel, van zijn collega's in het bestuur, van de raad van toezicht èn van de politiek, verzekerde Sommer in een interview op de televisie. Alle meldingen over aftreden verwees hij naar het rijk der fabelen. Maar niets is een onbedrieglijker crisissignaal in een onderneming als de topman moet gaan uitleggen hoeveel vertrouwen hij nog van zijn toezichthouders geniet. En Sommer kampt op tal van fronten met problemen.

Allereerst is het beursklimaat veel guurder geworden. Sommer heeft de pech dat telecom-aandelen internationaal uit de gratie zijn. In het kielzog van de koersval van hightech-fondsen op Wall Street en de Nieuwe Markt in Frankfurt verloor de T-Aktie de afgelopen twaalf maanden liefst driekwart aan waarde. Daarmee groeien echter ook de twijfels aan het slagen van een overname van de Amerikaanse mobiele telefonie-onderneming Voicestream. De aandeelhouders kunnen de deal laten mislukken als de koers van Telekom binnen een bepaalde termijn voor afsluiting van de fusie onder de 33 euro ligt. Ook komen Sommers voorgenomen aankopen hem duur te staan. Hoewel de feeststemming op de beurs in het voorjaar 2000 al was vervlogen, kocht Sommer in alsof er niets aan de hand was: de prijs voor Voicestream moet 116 miljard mark bedragen, de UMTS-licenties 30 miljard mark. Bovendien moet het net nog worden opgebouwd. Sommer heeft teveel hooi op zijn vork genomen, stellen telecom-analisten en de Vereniging voor Effectenbescherming vast. Sommer, die nog een jaar geleden trots verkondigde sinds 1996 zeker 60 miljard mark aan schulden en 85.000 arbeidsplaatsen te hebben verminderd, ziet de schulden nu weer sterk stijgen. Gisteren kondigde hij aan alles wat niet tot de kern van Telekom hoort, zo snel mogelijk te verkopen. Ook al zal voor het kabelnet, het onroerend goed en voor de Amerikaanse deelname in Sprint niet meer de hoogste prijs kunnen worden geïncasseerd, met de miljardenopbrengst kan in ieder geval de schuldenlast worden verlaagd. De beleggers kunnen slechts hopen dat het ergste voorbij is. Sommer zal in ieder geval zijn belangrijkste principe trouw blijven: "Nooit opgeven". Tenminste, zolang hem dat gegund is.

NRC Webpagina's
22 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad