U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Ericsson sluit eigen fabrieken

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JAN. Ericsson besteedt de productie van mobiele telefoons helemaal uit aan Taiwanese onderaannemers en sluit zijn eigen Zweedse en Amerikaanse fabrieken. De zwaar verliesgevende consumentendivisie van het bedrijf wordt ingekrompen van 18.000 naar 7.000 werknemers. Dat is vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

Het bedrijf wil zich uitsluitend richten op technologisch onderzoek, ontwerp en verkoop van mobieltjes en exploitatie van zijn merknaam. Ericsson is na het Finse Nokia en Amerikaanse Motorola de grootste leverancier van mobiele telefoons ter wereld.

Volgens Ericsson stoppen telecombedrijven met het bijna gratis weggeven van mobiele telefoons om klanten te winnen. Daardoor vertraagt de aanwas van nieuwe bellers, evenals het tempo waarin consumenten hun telefoon vervangen. In de meeste Europese landen belt 70 procent van de bevolking mobiel en is de belangrijkste groei voorbij, aldus Ericsson. Bedrijven zouden zich daardoor vooral richten op het behoud van klanten.

Tegenover de Europese dip staan volgens Ericsson goede verkoopcijfers in de VS. In Amerika laten veel bedrijven hun huidige GSM-netwerken door Ericsson aanpassen voor geavanceerde mobiele telefonie (met internettoepassingen). Ericsson claimt marktleider te zijn op dit gebied.

De omzet van Ericsson bedroeg vorig jaar 273,6 miljard Zweedse kronen (67,7 miljard gulden), een stijging van 27 procent ten opzichte van 1999. Voor het komend jaar wordt een omzetgroei van 15 20 procent voorzien. In het eerste kwartaal zal echter geen winst worden gemaakt. De nettowinst kwam in 2000 uit op ruim 21 miljard kronen (5 miljard gulden), een stijging van 73 procent. In het laatste kwartaal daalde de winst 64 procent.

NRC Webpagina's
26 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad