U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Belgacom beschuldigt KPN van spionage

Door onze correspondent
BRUSSEL, 15 JAN. Het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft een klacht ingediend tegen KPN Belgium wegens bedrijfsspionage. Een woordvoerder van Belgacom bevestigde vanmorgen dat het dossier in handen is van een Brusselse onerzoeksrechter. Belgacom eist een schadevergoeding, hoewel een woordvoerder van KPN Belgium dat vanochtend ontkende. Het Belgische dagblad De Morgen maakt vandaag melding van de zaak. KPN Belgium behoort tot de top-vijf van de telecom-aanbieders in België.

Volgens De Morgen heeft het Belgische filiaal van de Nederlandse telecomfirma KPN vertrouwelijke bedrijfsdocumenten in handen gekregen van ex-werknemers van Belgacom. Het zou onder meer gaan om businessplannen van Belgacom. De Brusselse onderzoeksrechter Van Aelst heeft intussen huiszoeking verricht bij KPN Belgium en ook werknemers ondervraagd.

Volgens de Belgacom-woordvoerder is de klacht tegen KPN Belgium, dat met name in de bedrijfsmarkt actief is, al afgelopen zomer ingediend. Hij zei dat Belgacom een schadeloosstelling eist "op basis van de vastgestelde schade". De Belgacom-woordvoerder wilde geen verdere bijzonderheden geven, omdat de zaak nu in handen van justitie is.

Volgens De Morgen zou de bedrijfsspionage aan het licht zijn gekomen door onderzoek van Belgacom's eigen veiligheidsdienst. Deze dienst sprak met een ex-werknemer van Belgacom die bij KPN werkt. KPN Belgium wilde deze werknemer eind vorig jaar ontslaan, maar de arbeidsrechtbank hield dat tegen. KPN Belgium had de werknemer volgens De Morgen verweten een "complot" tegen het bedrijf te hebben opgezet door zelf business-plannen van Belgacom te stelen en deze aan KPN Belgium te overhandigen. De arbeidsrechtbank verwierp deze argumentatie.

Een woordvoerder van KPN Belgium laat weten dat het bedrijf het juridische onderzoek met het volste vertrouwen tegemoet ziet. Volgens de woordvoerder loopt het onderzoek "tegen personen" en niet tegen het bedrijf zelf.

NRC Webpagina's
15 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad