U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Nokia keldert na daling afzet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JAN. De aandelenkoers van het Finse Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, is gisteren op de beurs van Helsinki met meer dan 18 procent gekelderd toen bekend werd dat het vorig jaar minder mobiele telefoons heeft verkocht dan analisten hadden verwacht. Later op de dag herstelde de koers van Nokia zich enigszins en uiteindelijk sloot het fonds gisteren 8,7 procent lager op 40,90 euro. Vanmorgen stond de koers opnieuw lager op 39,40 euro.

De tegenvallende groei bewijst volgens analisten dat de markt voor mobiele telefoons verzadigd raakt. In Europa bedraagt de penetratiegraad in de toonaangevende landen 50 tot 70 procent. Dat zou betekenen dat de vraag naar mobiele telefoons meer en meer een vervangingsvraag wordt, en deze zou gevoeliger voor de economische conjunctuur zijn dan de uitbreidingsvraag. Sommige analisten geloven dat de vervangingsvraag naar mobiele telefoons behalve onder invloed van de economische conjunctuur ook onder invloed komt te staan van de trage komst van de zogeheten derde generatie mobiele telefonie. Dat zou te maken hebben met de reusachtige bedragen die de telecombedrijven moesten betalen voor de vergunningen (UMTS) en nog moeten betalen voor de aanleg van de infrastructuur. Daardoor hebben ze grote schulden, waaronder sommige bijna bezwijken.

De verzwakte financiële positie van telecombedrijven heeft hun koersen doen inzakken en deze koersval heeft hun financiële positie verder verslechterd. Volgens Nokia heeft het vorig jaar 128 miljoen mobiele telefoons verkocht, zeven miljoen minder dan analisten hadden verwacht. Het verschil lijkt bescheiden, maar een maand geleden maakte topman Jorma Ollila van Nokia beleggers nog lekker met de voorspelling dat "in de mobiele wereld het beste nog moet komen". De koers explodeerde toen en zoog de Nasdaq, de Amerikaanse beurs van technologiefondsen, in haar succes mee.

Met de verkoop van 128 miljoen apparaten behaalde het Finse bedrijf vorig jaar een groei van 64 procent, meer dan de wereldmarkt voor mobiele telefoons groeide. Die wereldwijde groei schat het bedrijf voor 2000 op 45 procent tot een totaal van 405 miljoen apparaten. Ook dat aantal werd door analisten hoger geschat, namelijk 420 miljoen.

Het was voor het eerst dat Nokia met aparte afzetcijfers kwam. Gewoonlijk publiceert het bedrijf die tezamen met de jaarcijfers op 30 januari. Nokia verklaarde gisteren eerder met de afzetcijfers te willen komen, omdat er geen reden bestond de cijfers nog drie weken achter te houden.

NRC Webpagina's
10 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad