U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Verdenking leidt tot invallen bij telecombedrijven

Door STÉPHANE ALONSO en MICHEL KERRES
AMSTERDAM, 3 NOV. Medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zijn vanochtend vroeg binnengevallen bij de telecombedrijven Telfort en Versatel in Amsterdam Zuid-Oost. Aanleiding voor het 'onaangekondigd bezoek' is dat de kartelwaakhond "een redelijk vermoeden" heeft dat de twee ondernemingen gezamenlijk hebben geprobeerd de veiling van UMTS-frequenties te beïnvloeden. Dergelijk afgestemd gedrag kan strijdig zijn met de Mededingingsswet, aldus de NMa in een verklaring.

Deze week onthulde Telfort tijdens een openbare hoorzitting over de omstreden veiling dat er op de ochtend van 6 juli een gesprek heeft plaatsgehad tussen delegaties van beide ondernemingen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat de veiling had georganiseerd, heeft de NMa daarop gevraagd de zaak te onderzoeken. Telfort en Versatel hebben ieder een eigen lezing van het gesprek. Volgens Telfort vond het gesprek plaats op uitnodiging van Versatel en deed de laatste daarin impliciet het aanbod uit de veiling te stappen, waardoor de prijzen op de veiling minder hoog zouden oplopen. In ruil daarvoor zou Versatel toegang tot de mobiele netwerken van Telfort krijgen. Volgens Versatel ging het om een normaal zakelijk gesprek, waarin geen transacties voorgesteld zijn. "We hebben niets te verbergen en werken graag mee aan het onderzoek", aldus een woordvoerder van Versatel vanochtend in een eerste reactie. Ook Telfort liet weten het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

In Italië zijn vorige week eveneens invallen gedaan bij verschillende telecombedrijven, op verdenking van samenspanning tijdens de Italiaanse UMTS-veiling vorige maand. In Nederland en Italië was de opbrengst van de veilingen verhoudingsgewijs laag.

NRC Webpagina's
3 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad