U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

KPN krijgt nieuw krediet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 OKT. KPN heeft een extra kredietfaciliteit geopend voor een bedrag van vijf miljard euro. Daarmee loopt het telecombedrijf vooruit op een emissie, volgende maand, van converteerbare obligaties en aandelen.

"De faciliteit komt bovenop onze bestaande leningen", aldus een woordvoerder vanmorgen. KPN kan het geld aanspreken in geval van 'eventualiteiten'. Het telecombedrijf heeft onder meer geld nodig voor de betaling van licenties voor de bouw van snelle zogeheten UMTS- netwerken. Beleggers reageerden vanmorgen aanvankelijk enthousiast op het nieuws, maar in de loop van de ochtende leverde het aandeel KPN een koerswinst van maximaal acht procent weer bijna helemaal in.

De kredietfaciliteit die vanmorgen is aangekondigd is verleend door de Bank of America en Deutsche Bank. KPN hoopt volgende maand maximaal zes miljard euro op te halen met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties. In september haalde KPN al vijf miljard euro op met een obligatielening. Volgens de zakenbank Credit Suisse First Boston moet KPN voor eind volgend jaar 9,3 miljard euro aan schulden terugbetalen. Voor het einde van dit jaar loopt een bedrag van 4,9 miljard euro aan schulden af.Kredietanalisten Moody's en Standard and Poors hebben hun waardering van de kredietwaardigheid van KPN ruim een maand geleden aanzienlijk terugeschroefd. Financieel analisten zijn het erover eens dat de schuldenlast van KPN op dit moment zwaar drukt op de financiële resultaten van het bedrijf. Csfb schat dat de resultaten van KPN voor belasting en rente (de zogeheten Ebitda) 2,7 keer zo groot zijn als de rentelasten. Dat betekent dat een enorm groot deel van het behaalde resultaat op gaat aan rentekosten. Om zijn financiële positie te verbeteren mikt KPN behalve op een aandelen/obligatie emissie dit jaar ook nog op de beursgang van KPN Mobile (volgend jaar). Verder zal KPN bedrijfsonderdelen verkopen. Vorige week maakte KPN details bekend over de aanstaande emissie. Om de nieuwe aandelen aantrekkelijker te maken krijgt de particuliere belegger korting en worden ook landen als Spanje, Italië en Duitsland actief benaderd.

NRC Webpagina's
25 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad