U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Topman Lucent weggestuurd

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 OKT. Bestuursvoorzitter Rich McGinn van het Amerikaanse Lucent is gisteren opgestapt nadat het telecombedrijf voor de vierde keer binnen een jaar moest waarschuwen dat de winst achterblijft bij de verwachtingen. McGinn wordt voorlopig opgevolgd door oud-topman Henry Schacht en niet door de huidige tweede man van het bedrijf, de Nederlander Ben Verwaayen.

Henry Schacht (66), bestuursvoorzitter van 1995 tot 1997, moet op zoek naar een opvolger voor McGinn. De raad van commissarissen is ervan overtuigd dat " een onmiddellijk verandering in de leiding nodig was" in het licht van de recente prestaties van Lucent. Volgens analisten heeft Lucent verkeerde inschattingen gemaakt op de markt voor optische telecommunicatie.

Het telecombedrijf is er niet in geslaagd te profiteren van de snel groeiende vraag voor netwerkapparatuur voor internet. In vergelijking met concurrenten als Cisco Systems en Nortel Networks is Lucent traag geweest met de overstap naar een nieuwe generatie apparaten die nog sneller data kan verwerken. Als gevolg daarvan is het aandeel van Lucent op de wereldmarkt voor optische netwerkapparatuur gedaald van 27,6 procent in 1998 naar 19 procent eerder dit jaar. Dat heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Dell'Oro becijferd. Sinds begin dit jaar zijn de aandelen van Lucent gekelderd met 68 procent. Het telecombedrijf verwacht in het lopende kwartaal tot december, het eerste in een gebroken boekjaar, geen winst en een omzetdaling van 7 procent. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Lucent een daling van de omzet rapporteert.

Analisten hielden rekening met een winst, vóór eenmalige posten, van 23 dollarcent per aandeel. Schacht zal het plan van McGinn doorzetten om bedrijfsonderdelen Microelectronics (onder meer halfgeleiders) en Power Systems (producent van transformatoren voor telecommunicatienetwerken) af te stoten of te verzelfstandigen. McGinn trad aan als topman van Lucent in februari 1998. In het afgelopen kwartaal, de maanden juli tot en met september, noteerde Lucent een netto verlies van 225 miljoen dollar.

Lucent, gevestigd in Murray Hill (New Jersey) is in 1996 afgesplitst van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T. Onderdeel van de onderneming is het wereldberoemde onderzoekslaboratorium Bell Labbs.

De nieuwe bestuursvoorzitter Schacht werd in 1995 teruggeroepen van pensioen om Lucent te gaan leiden. Het bedrijf was toen nog onderdeel van AT&T.

NRC Webpagina's
24 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad