U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

'Concurrentie moeilijk'

Onderzoek naar lagere prijzen KPN

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 11 OKT. Opta gaat toetsen of prijsverlagingen van voormalig monopolist KPN leiden tot oneerlijke concurrentie. Dat heeft de onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatie gisteren bekendgemaakt.

De bezwaren van Opta zijn vooral gericht op de lokale tarieven van KPN. Vooral in het weekeinde zijn deze dermate laag dat het voor andere telecombedrijven, die geen eigen netwerk hebben maar gebruik maken van het netwerk van KPN, bijna onmogelijk is te concurreren.

Opta wil voorkomen, zo staat in een persbericht, dat "het fenomeen prijssqueeze" optreedt: dat doet zich voor wanneer telefoonbedrijven klem komen te zitten tussen de prijs die zij moeten betalen voor gebruik van het landelijke KPN-netwerk en de tarieven die zij doorberekenen aan hun klanten. Opta heeft gisteren een consultatiedocument gepubliceerd waarin de problematiek en mogelijke oplossingen staan beschreven. Marktpartijen krijgen tot 15 november de gelegenheid hierop te reageren.

Opta heeft onder andere een 'squeezetoets' ontworpen die kan worden toegepast als KPN prijsverlagingen overweegt. Blijkt uit de toetst dat de winstmarges voor andere bedrijven onacceptabel klein worden, dan zal Opta in sommige gevallen de verlagingen tegenhouden.

Een van de oplossingen die Opta voorstelt is dat KPN een apart regionaal tarief invoert, voor telefoneren met een aangrenzende nummergebieden. Voor zijn eigen abonnees maakt KPN geen onderscheid maakt tussen bellen binnen het eigen netnummergebied en bellen naar aangrenzende netnummergebieden. Telecombedrijven die het KPN-netwerk gebruiken moeten voor het bellen van hun klanten met aangrenzende nummergieden wel meer betalen dan voor lokale telefonie.

Een apart regionaal tarief, stelt Opta, wordt hoger dan het huidige lokale tarief van KPN, omdat het gebaseerd zou moeten zijn op de werkelijke kosten voor het gebruik van KPN's netwerk. Voor andere bedrijven ontstaat daardoor ruimte om op regionaal niveau te concurreren met KPN.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad