U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Enel herovert telecom-markt Italië


Het Italiaanse staatsbedrijf Enel heeft voor elf miljard euro telecombedrijf Infostrada gekocht. Critici zien het als een verkapte nationalisatie is een veelbelovende sector.

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 11 OKT. "Incest door de overheid, schreef de linkse krant La Repubblica. Ook ex-minister van Arbeid Tiziano Treu, partner in de regerende centrum-linkse coalitie, nam dit woord in de mond. De overname door het staatsenergiebedrijf Enel van Infostrada betekent dat de staat weer terugkeert op de telecommunicatiemarkt, terwijl die sector juist met succes was geliberaliseerd. Enel is voor tweederde in handen van de overheid. Minister van Schatkist Visco verdedigde de overname als een operatie met een duidelijke industriële logica. Enel heeft een belang van 56,6 procent in Wind. Dat is de derde exploitant van mobiele telefonie in Italië. Overname van Infostrada, na Telecom Italia de tweede op het gebied van vaste telefonie, is een logische stap. Er zit ook een stukje Italiaanse trots aan vast. Infostrada is vorig jaar door Olivetti verkocht aan Mannesmann, bij de overname door Olivetti van Telecom Italia. Mannesmann werd opgeslokt door het Britse Vodaphone, maar dat wilde Infostrada kwijt. De Britten hebben cash nodig om hun schulden die zijn ontstaan na de overname van Mannesmann en de hoge kosten van de UMTS-veiligen af te betalen. Na een jaar komt Infostrada nu weer in Italiaanse handen. Maar met wiens geld gebeurt dit allemaal? Veel burgers die de expansie van Enel op de telecommunicatiemarkt hebben gevolgd, hebben hun antwoord klaar: met mijn geld. In feite gebruikt Enel het geld dat het binnenhaalt op de elektriciteitsmarkt, waar het een monopoliepositie heeft, voor de financiering van zijn telecommunicatieplannen.

Tegen kritiek op de hoge prijzen verdedigt Enel zich met een verwijzing naar de hoge produktiekosten. Veel centrales zijn verouderd en produceren niet efficiënt. "Er is een krachtig politiek initiatief nodig om Enel te dwingen tot versnelde modernisering van de centrales", schreef economisch commentator Massimo Riva.

Van veel kanten komt de kritiek dat Enel het geld beter in andere dingen dantelecommunicatie kan stoppen. Minister van Financiën Ottaviano Del Turco zei: "Ik had liever gezien dat de Enel een deel van zijn financiële mogelijkheden gebruikte voor investeringen in de modernisering van het netwerk. En de rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi riep: "De staat maakt zich opnieuw meester van de telefoons met het geld dat Enel verdient over de ruggen van de burgers."

De managing director van Enel, Franco Tatò, antwoordde vanmorgen dat de financiering van de overname op de markt zal worden gezocht. Het is de bedoeling Wind en Infostrada te fuseren en een kwart van het nieuwe bedrijf in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs te brengen. Dan komt er een groot Italiaanse telecommunicatiebedrijf bij, een serieuze concurrent voor Telecom Italia, zei Tatò. Hij wees erop dat het gefuseerde Infostrada-Wind volgens de huidige cijfers de belangrijkste internet-aanbieder van Internet in Italië is en de vierde in Europa. Diversificatie van Enel is daarmee volgens Tatò in het belang van het land en van de aandeelhouders. Minister van Schatkist Visco wees erop dat het de bedoeling is binnenkort opnieuw een deel van Enel te privatiseren. Vorig jaar heeft de overheid 31 procent te koop aangeboden. Visco zei dat een tweede gedeeltelijke privatisering wordt voorbereid zodra Enel een aantal centrales heeft verkocht. Dat laatste is volgens Visco "een kwestie van dagen".

Door deze overname verandert ook de positie van France Telecom. Dat heeft een belang van 43,4 procent in Wind, nadat vorig jaar Deutsche Telekom is uitgekocht omdat de Duitsers ook hadden geprobeerd een akkoord te sluiten met Telecom Italia. De Fransen krijgen het recht om binnen twee jaar tegen marktprijs aandelen van het gefuseerde Wind- Infostrada te kopen. Verwacht wordt dat de Fransen dat niet meteen doen, omdat ze grote schulden hebben en prioriteit willen geven aan andere overnames. Daarmee verschuift de krachtsverhouding binnen het gefuseerde Wind-Infostrada. Enel krijgt daarin een belang van 73,4 procent, France Telecom heeft de rest.

Na de beursgang zal France Telecom 32,5 procent van de aandelen in handen hebben. Enel houdt 42,5 in handen en voor beleggers komt 25 procent beschikbaar.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad