U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

KPN staat plaats af aan Duitsers in Slowakije

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JULI. Deutsche Telekom is de enige gegadigde voor een belang in Slovenske Telekomunikacie, nadat KPN besloten heeft geen bod uit te brengen op het Slowaakse telecombedrijf.

Afgelopen vrijdag zei de Slowaakse regering twee enveloppen te hebben ontvangen met het eindbod van beide partijen. Later bleek een ervan de mededeling te bevatten dat KPN geen belangstelling meer heeft.

"De Slowaken stelden te veel voorwaarden, er waren te veel onzekerheden", zegt een woordvoerder van KPN. "Het was te risicovol."

Slowakije hoopt ruim 880 miljoen dollar te verdienen met de verkoop van een belang van 51 procent van het nationale belbedrijf. Welk bod Deutsche Telekom heeft uitgebracht is onbekend.

Volgens analisten benadert het Duitse bod mogelijk de Slowaakse verwachtingen, aangezien Deutsche Telekom pas na het indienen van het eindbod ontdekte dat KPN geen concurrerend bod zou uitbrengen. Aanvankelijk waren er drie gegadigden. Telekom Austria uit Oostenrijk haakte in mei af.

KPN wilde - als onderdeel van de koop - zelf de hoogte van de telefoontarieven kunnen bepalen. De Slowaakse regering wil dit echter zelf blijven doen totdat het monopolie van het bedrijf ophoudt. De Nederlanders wilden ook "op korte termijn" het meerderheidsbelang uitbreiden tot 75 procent - indien de koop was doorgegaan. Het was niet duidelijk genoeg voor KPN in hoeverre de Slowaakse overheid hiertoe bereid was.

KPN heeft belangen in mobiele en vaste belbedrijven en in internetaanbieders in Bulgarije, Tsjechië, Hongarije en Oekraïne. Deutsche Telekom heeft ook belangen in die laatste drie landen en ook in Polen.

Slowakije probeert de economie te stimuleren door strategische belangen te verkopen in banken en staatsondernemingen. De economie groeide vorig jaar met 1,9 procent. Slowakije wil dit decennium nog toetreden tot de Europese Unie.

Slowakije heeft laten weten het Duitse bod te zullen accepteren, tenzij het te laag wordt bevonden. Deutsche Telekom is van plan om binnen vijf jaar een deel van Slovenske Telekomunikacie te verkopen op de beurs.

Het Duitse telecombedrijf wil het aantal digitale telefoonlijnen in Slowakije gaan uitbreiden. Verder wil Deutsche Telekom het marktaandeel vergroten van het mobiele belbedrijf EuroTel Bratislava, waarin Slovenske Telekomunikacie een belang van 60 procent heeft. EuroTel heeft een marktaandeel van 40 procent.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad