U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Telewest wil geen aandeel in dochter UPC 'Chello'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 JULI. Telewest, het tweede kabelbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, ziet af van een belang van 10 procent in UPC-dochter Chello. Dat heeft financieel directeur Charles Burdick gisteren gezegd.

Volgens Burdick konden beide bedrijven het niet eens worden over de waardering van Chello. Besprekingen tussen Telewest en Chello werden eerder deze maand in gang gezet.

Het moederbedrijf van Chello, UPC, heeft vorige week de beursgang uitgesteld van de internetaanbieder, omdat de kabelmaatschappij "strategische besprekingen" voerde die van belang zouden zijn voor zijn dochteronderneming. UPC heeft niet gezegd met welk bedrijf werd onderhandeld. Behalve de naam Telewest is ook Excite@Home genoemd als een mogelijke partner van Chello. Topman M. Schneider van UPC zei deze week op een persconferentie dat de strategische besprekingen nog voortduren en dat daarover op zijn laatst volgende week meer duidelijkheid zou komen. Financieel analisten betwijfelen sterk of de beursgang van Chello daarna weer zal worden opgepakt omdat het beursklimaat voor internetaanbieders is verslechterd.

Eerder deze week werd bekend dat UPC via een ingewikkelde transactie een belang krijgt van 25 procent in Telewest. De Amsterdamse kabelmaatschappij neemt dat belang over van Liberty Media, een kabelbedrijf dat economisch voor 100 procent in handen is van AT&T, zonder dat het Amerikaanse telecombedrijf formeel zeggenschap heeft over het kabelbedrijf. De overdracht van Telewest ging deze week gepaard met nog twee andere transacties: het moederbedrijf UnitedGlobalCom breidde zijn belang in UPC uit van 51 naar 61 procent en Liberty Media verkreeg een belang van 45 procent in UnitedGlobalCom.

Telewest heeft in het Verenigd Koninkrijk 1,6 miljoen abonnees voor zijn televisie-, internet- en kabeldiensten. Telewest is in februari 1999 begonnen met het aanbieden van digitale televisie.

Het afketsen van de participatie van Telewest in Chello is een tegenvaller voor UPC. Ondanks zijn belang van 25 procent in Telewest heeft UPC geen zeggenschap over het bedrijf. Een participatie van Telewest in Chello had de kans vergroot dat Chello via Telewest voet aan de grond zou krijgen op de Britse markt.

NRC Webpagina's
1 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad