U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

In VS én in Europa

Verbod fusie WorldCom en Sprint

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 28 JUNI. De Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten hebben de fusie van de telecombedrijven WorldCom en Sprint verboden. Daarmee is de overname van Sprint voor zo'n 300 miljard gulden van de baan.

Vanmiddag maakte de Europese Commissie bekend dat het de voorgenomen fusie verbiedt omdat de combinatie een dominante positie zou krijgen op het vlak van internet. De bedrijven hadden aangeboden om de internet- activiteiten van Sprint door te verkopen, maar dat was volgens de Commissie "onvoldoende om de zorgen weg te nemen". Gisteren maakte het Amerikaanse departement van Justitie al bekend dat het de rechter gaat vragen om de fusie te verbieden. Analisten gaan er van uit dat de bedrijven hun fusie zullen afblazen, omdat een juridische strijd jaren kan duren.

De overname van Sprint was vorig jaar september aangekondigd en er was een bedrag van 129 miljard dollar (115 miljard plus 14 miljard schuld) mee gemoeid. De overname was de grootste aller tijden. Justitie had fundamentele bezwaren tegen de combinatie omdat de bedrijven na AT&T de nummer twee en drie op de Amerikaanse markt voor interregionale en internationale telecommunicatie zijn. Een samengaan zou de concurrentieverhoudingen op veel markten terugbrengen van drie naar twee bedrijven. Dat zou de tarieven voor particulieren en kleine bedrijven doen stijgen. Joel Klein, hoofd van de antitrustdivisie bij justitie, zei dat justitie zijn besluit had genomen, onafhankelijk van bezwaren in Europa. De Europese autoriteiten hadden vooral moeite met de grote concentratie van internettechnologie als gevolg van de overname. WorldCom en Sprint hebben respectievelijk 37 en 16 procent van de zogeheten 'backbone' (centrale infrastructuur) in handen.

Volgens Klein gingen de bezwaren in de VS veel verder omdat normale concurrentieverhoudingen in het telefoonverkeer al gevaar lopen. "Dit is een zeer fel concurrerende markt", aldus Klein. "Dit is niet het moment om een stap terug te doen."

Klein zei dat consumenten aan de reclames op televisie al kunnen zien hoezeer de bedrijven concurreren. Onderzoek heeft volgens hem ook uitgewezen dat consumenten ook heel goed weten dat er in feite een keus is uit drie waar het gaat om lange-afstandsverbindingen. Dat aantal terugbrengen tot twee zou te ver gaan.

De vraag voor WorldCom en Sprint is: wat nu? Vorige week lekte uit dat WorldCom bereid was zeer ver te gaan in het doen van concessies om goedkeuring te krijgen voor de overname. Uiteindelijk ging het WorldCom vooral om Sprint PCS, de mobiele divisie van Sprint. WorldCom moet nu opnieuw naar zijn strategie voor mobiel kijken.

Sprint is nu een overnamekandidaat voor een groot buitenlands telecommunicatiebedrijf, met name France Telecom of het Duitse Telekom. Al eerder had Sprint met beide een strategische alliantie.

NRC Webpagina's
28 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad