U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

'Meer invallen in telecomsector'

Door STÉPHANE ALONSO
UTRECHT, 27 JUNI. De Europese Commissie bereidt meer invallen voor zoals die van vorige week woensdag bij KPN en Libertel.

Brussel verdenkt verschillende Europese telecombedrijven van afspraken om telefoontarieven kunstmatig hoog te houden. Dat heeft europarlementariër Wim van Velzen (CDA) vanochtend in Utrecht gezegd op een congres over telecommunicatie. Van Velzen waarschuwde dat de tarieven voor mobiele telefonie snel omlaag moeten. De 'kartelpolitie' deed een inval bij KPN en Libertel, de twee grootste aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, na een klacht over vermeende prijsafspraken.

Van Velzen maakt zich vooral kwaad over de zogeheten roaming- tarieven. Om hun abonnees in staat te stellen ook buiten de landsgrenzen mobiel te telefoneren hebben de bedrijven afspraken gemaakt over het gebruik van elkaars netwerken. Hiervoor brengen ze hoge tarieven in rekening. Van Velzen bepleitte verder accurate en transparante informatie over telefoontarieven, zodat een einde komt aan de huidige "jungle", en goede voorlichting over de verplichtingen die consumenten aangaan als ze een mobiel abonnement nemen. Hij zei dat de telecombedrijven maatregelen kunnen verwachten als de onderlinge concurrentie binnen de sector niet snel verbetert. Zo dreigde hij met carrier-selectie voor mobiele telefonie, waarbij consumenten zelf kiezen welk bedrijf hun telefoonverkeer afhandelt. Bij vaste telefonie heeft dit geleid tot forse prijsverlagingen.

NRC Webpagina's
27 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad