U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

'Wel risico overbieding'

Planbureau vindt veiling UMTS beter

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 JUNI. Telecombedrijven moeten bij de veiling van zogeheten UMTS-frequenties komende maand niet te veel bieden. Een veiling is echter wel de beste manier om de frequenties te verdelen over de potentiële aanbieders.

Dat stelt het Centraal Planbureau in een rapport over de risico's van overbieden bij een veiling. Het CPB maakte het rapport in opdracht van minister Zalm (Financiën). Een veiling is beter dan een 'schoonheidswedstrijd', waarbij kandidaten op hun plannen worden beoordeeld. Het risico dat nationale mededingers worden bevoordeeld is groot, aldus de onderzoekers, terwijl evenmin zeker is dat de meest efficiënte onderneming wordt gekozen. Begin juli veilt het kabinet vijf UMTS-frequenties, waarover internetten en video kijken met de mobiele telefoon mogelijk is. Zalm verwacht dat deze veiling tot 20 miljard gulden opbrengt.

Het risico dat gegadigden buitenproportioneel veel geld betalen voor de frequenties is volgens het CPB klein. "Een veiling zorgt ervoor dat partijen bieden wat ze ervoor over hebben om op deze markt te mogen opereren." De veilingsom valt onder de 'verzonken kosten', die volgens de economische theorie hooguit even hoog zijn als de som van de verwachte winsten van de winnaars van de veiling. Deze kosten zullen, aldus de onderzoekers, niet aan consumenten worden doorberekend.

Voor de Nederlandse UMTS-veiling hebben zich tien kandidaten gemeld. Ze hebben herhaaldelijk de vrees geuit dat de frequenties te duur worden. Dat zou ten koste gaan van de investeringen die nodig zijn voor onder meer het aanleggen van de vereiste infrastructuur. Het Planbureau maakt korte metten met die redenering. "Indien telecomaanbieders aankondigen dat ze de veilingkosten aan de consumenten doorberekenen, zeggen ze daarmee impliciet: we gaan samenspannen."

Geringe overbieding is overigens wel mogelijk, meent het CPB. Gevestigde bedrijven tellen mogelijk meer geld neer dan rationeel mag worden verwacht om hun marktpositie te behouden. Mochten de telecomaanbieders toch extreem hoge bedragen bieden, dan zegt dat volgens het CPB meer over (het gebrek aan) concurrentie in de telecommarkt dan over de echte waarde van de frequenties. Om te voorkomen dat de concurrentie in mobiele telecommunicatie via UMTS-frequenties straks onvoldoende is suggereert het Planbureau een vooraankondiging dat bedrijven zonder eigen infrastructuur op die markt kunnen worden toegelaten.

NRC Webpagina's
14 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad