U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

'Netwerk kabelaars open voor anderen'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 6 JUNI. De coalitiepartijen VVD en D66 willen dat kabelmaatschappijen hun netwerken binnen twee jaar openstellen voor andere internetaanbieders. Het kabinet is daarover verdeeld.

Dat bleek gisteren tijdens een debat over de zogenoemde tweede kabelnota. Het kabinet stelt daarin voor de kabelnetwerken voor internet juist tijdelijk met rust te laten, zodat de exploitanten hun miljardeninvesteringen kunnen terugverdienen. Zolang de kabelmaatschappijen geen monopolie hebben op het gebied van snel breedband-internet, is er volgens de nota geen aanleiding al andere aanbieders tot de kabel toe te laten.

Binnen het kabinet bestaat echter onenigheid over dit vraagstuk. In tegenstelling tot de gebruikelijke procedure wilden de aanwezige bewindslieden daarom gisteren niet ingaan op de moties die de Kamer indiende. Ze zegden toe later deze week schriftelijk te antwoorden.

Vooral staatssecretaris Van der Ploeg (Media) en minister Jorritsma van Economische Zaken verschillen van mening over de kabelnotitie. Van der Ploeg wil de internetaanbieders, die niet gelieerd zijn aan kabelbedrijven, zo snel mogelijk toelaten tot de kabel. Het gaat onder meer om drie internet-aanbieders die dochter zijn van het telecombedrijf KPN. Van der Ploeg wordt hierin gesteund door de motie van VVD en D66. Minister Jorritsma wil de kabelaars nog een tijdje beschermen.

Op een persconferentie na afloop van het debat verklaarden de verzamelde kabelexploitanten dat een bescherming van de kabel van "vier tot vijf jaar de minimale periode is". Als andere aanbieders al eerder toegang krijgen tot de kabel, kunnen de kabelexploitanten hun investeringen niet meer terugverdienen. "Dat haalt de dynamiek uit de sector. Als dit doorgaat, hebben wij geen zin meer om nieuwe diensten aan te gaan bieden", aldus directeur T. Maes van Vecai.

In de nota kondigt het kabinet tevens aan dat de kabelaars hun netwerk wel moeten openstellen voor aanbieders van radio- en tv-diensten. In die sector hebben ze wel een dominante positie.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad