U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Casema wil netwerk Essent

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 JUNI. Kabelmaatschappij Casema, een dochter van France Telecom, is in gesprek over de overname van het kabelnetwerk van het energiebedrijf Essent. Dat hebben beide bedrijven bevestigd. Hun samengaan kan stuiten op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Volgens de betrokken bedrijven is schaalvergroting nodig om de benodigde investeringen te kunnen doen. Gezamenlijk zouden Essent en Casema 2,8 miljoen kabelaansluitingen onder controle krijgen, meer dan de huidige marktleider UPC United Pan-Europe Communications (UPC), die in Nederland ruim twee miljoen aansluitingen telt.

Een woordvoerder van Essent bevestigt dat al twee maanden gesprekken gaande zijn met Casema, maar geeft aan dat het bedrijf ook in onderhandeling is met andere (buitenlandse) kandidaten. "We denken dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een fusie zou afkeuren", aldus de woordvoerder. "Daarom zoeken we naar een haalbare constructie voor nauwere samenwerking. Als wij een buitenlandse partner vinden heeft de NMa daarover niets te vertellen." Een woordvoerder van Casema verwacht daarentegen geen problemen met de NMa.

De beoogde fusie komt op een moment dat ook elders in de branche nieuwe machtsconcentraties worden nagestreefd. Zo houden de berichten aan over een alliantie van UPC met het Britse kabelbedrijf Telewest. UPC stelde vorige week de beursgang van internetdochter Chello uit wegens "strategische besprekingen".

Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times zijn Telewest en UPC dicht bij een overeenkomst. Daardoor zou de beursgang van UPC- dochter Chello, vorige week uitgesteld tot aanstaande vrijdag, alsnog plaatsvinden. Uiteindelijk zouden Telewest en UPC een volledige fusie nastreven. Casema kan de overname van de kabeltak van Essent financieren dankzij het moederbedrijf France Telecom. De Fransen hebben echter al een grote uitgave voor de boeg met de vorige week aangekondigde overname van het Britse Orange (mobiele telefonie). Optie voor financiering van de acquisitie is volgens Casema een beursgang, maar de woordvoerder van Casema verwacht niet dat het daar op korte termijn van komt.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad