U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

France Telecom koopt Orange voor 95 miljard

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN
PARIJS, 30 MEI. France Telecom heeft het Britse mobiele telefonie-bedrijf Orange overgenomen van het Britse Vodafone Airtouch voor een bedrag van 43,2 miljard euro (95 miljard gulden). Dit maakte het bedrijf vanochtend bekend.

De aankoop is van groot belang voor de internationale positie van France Telecom, dat hiermee het op één na grootste aanbieder wordt van mobiele telefonie in Europa na Vodafone. De Fransen hebben nu belangen in Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Italië en in Oost-Europa.

Met de aankoop van Orange troeft France Telecom, na enkele nederlagen op het overnamefront, het Nederlandse KPN af. Ook KPN had de afgelopen weken openlijk belangstelling getoond voor Orange. KPN liet de Franse concurrent eerder aan het kortste eind trekken in de strijd om E-plus, nummer drie op de Duitse markt voor mobiele telefonie. Ook moesten de Fransen in december toezien hoe concurrent Deutsche Telekom de Britse aanbieder van mobiele telefonie One-2-One voor hun neus wegkaapte.

Mobiele telefonie is een van de snelst groeiende bedrijfstakken ter wereld. Het aantal gebruikers stijgt snel en ook het aantal mogelijkheden met mobiele telefoons neemt snel toe. Eind dit jaar komt in Europa een nieuwe technologie beschikbaar, UMTS genoemd, waarmee ook internet via de mobiele telefoon mogelijk wordt.

France Telecom brengt Orange samen met het eigen mobiele telefonie- bedrijf Itinéris onder in de nieuwe groep New Orange, dat volgens het bedrijf zelf tegen het eind van dit jaar dertig miljoen abonnees zal bedienen. In Nederland is France Telecom aandeelhouder van Dutchtone. Topman van New Orange wordt de Brit Hans Snook, die nu de baas is bij Orange.

"We delen de ambitie om een speler te worden op de wereldmarkt voor mobiele telefonie", zei de Franse topman Michel Bon vanochtend in een toelichting. "Om mee te doen in Europa was dit de beste mogelijkheid."

NRC Webpagina's
30 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)