U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Shell vraagt NMa om snel onderzoek prijsafspraken

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JULI. Shell Nederland dringt aan op een snel onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) naar prijsafspraken voor benzine in Nederland.

Dat heeft de oliematschappij gisteren per fax aan de directie van de NMa gevraagd. Het concern zegt te hopen dat een dergelijk onderzoek definitief duidelijkheid zal verschaffen over de rol van Shell bij de totstandkoming van deze prijzen in Nederland. Shell zegt zich ervan bewust te zijn dat "recente in het openbaar gedane onjuiste uitspraken van een Shell-medewerker (Shell-manager Schaepman, red.) de geruchtvorming aangaande vermeende afspraken mogelijk heeft versterkt. Daarom verklaart de directie van Shell nogmaals dat onderlinge marktafspraken geheel strijdig zijn met de gedragsregels van de Koninklijke/Shell Groep en dat Shell-medewerkers die handelen in strijd met het mededingingsrecht op staande voet worden ontslagen".

Vorige week maakte de Zweedse mededingingsautoriteit bekend een aantal benzinemaatschappijen, waaronder Svenska Shell, schuldig te achten aan prijsafspraken. De Zweedse mededingingsautoriteit heeft voorgesteld deze maatschappijen boetes op te leggen.

Bij Svenska Shell loopt inmiddels een intern onderzoek, zo verklaarde Shell afgelopen vrijdag.

Ook in Italië wordt Shell beschuldigd van prijsafspraken. Shell ontkent dit, zegt zich netjes aan de regels te hebben gehouden en gaat tegen de opgelegde boete in hoger beroep.

In Nederland is de Nederlandse mededingingsautoriteit behalve door Shell zelf eerder al door anderen gevraagd om een onderzoek. Transport en Logistiek Nederland wil een onderzoek over de dieselprijzen, de benzinefirma Tango over de situatie bij de pompen in Nijmegen en de Consumentenbond naar aanleiding van de uitspraken van Shell-manager Schaepman.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad