U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Boete 33 miljoen gulden in Zweden

Weer boete Shell voor prijsafspraken


Shell is een van de oliemaatschappijen die gisteren in Zweden een boete hebben gekregen voor het maken van kartelafspraken. Eerder deze maand werd Shell al in Italië beboet. In Nederland lopen onderzoeken.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 30 JUNI. De Zweedse mededingingsautoriteit Konkurrensverket heeft vijf oliemaatschappijen boetes opgelegd omdat zij prijsafspraken hebben gemaakt. De Zweedse dochter van Shell kreeg een boete van 125 miljoen kroon (33 miljoen gulden).

De afspraken zouden zijn gemaakt tijdens een overleg over de afschaffing van loodvervanger in benzine. Bij die besprekingen waren vertegenwoordigers van de vijf belangrijkste oliemaatschappijen in Zweden vertegenwoordigd. Behalve Shell Zweden zijn dat Statoil, OKQ8, Preem Petroleum en Norsk Hydro Oil. Tijdens de besprekingen zou er gesproken zijn over gezamenlijke kortingen, hetgeen verboden is in Zweden.

Volgens onderzoeker J. Stockhaus van Konkurrensverket gaat het om een grootschalig onderzoek, dat is begonnen nadat er klachten van de klanten van de oliemaatschappijen binnenkwamen. In brieven die de klanten ontvingen boden de maatschappijen dezelfde prijzen en dezelfde kortingen. Na invallen op de kantoren van de vijf maatschappijen en verhoren van de topmannen had Konkurrensverket voldoende informatie om een aanklacht bij de rechtbank in Stockholm in te dienen.

Stockhaus verwacht dat afhandeling van de zaak minstens een jaar zal duren. In totaal eist Konkurrensverket boetes ter waarde van 740 miljoen kroon (200 miljoen gulden). Shell ontkent niet dat hun vertegenwoordiger bij de besprekingen aanwezig was. "Onze man had die kamer gewoon moeten verlaten toen het gesprek over prijzen begon. Of hij al of niet aan de gesprekken heeft meegedaan, durf ik niet te zeggen", aldus een woordvoerder. Hij wil geen uitspraken doen over de stappen die het bedrijf gaat ondernemen.

In Nederland loopt bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam een gerechtelijk vooronderzoek naar mogelijke kartelvorming onder oliemaatschappijen. De Consumentenbond heeft er gisteren bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op aangedrongen directeur Schaepman van Shell te verhoren. Schaepman deed tijdens een congres op 15 juni in Amsterdam uitlatingen die erop zouden wijzen dat ook in Nederland prijsafspraken tussen oliemaatschappijen worden gemaakt. De NMa heeft de Consumentenbond laten weten het verzoek in overweging te nemen. Volgens Shell is Schaepman verkeerd begrepen. "Hij een e-commerce deskundige die nooit in een positie is geweest om productprijzen te bepalen of zelfs maar te beïnvloeden", aldus Shell.

De Consumentenbond vermoedt dat er kartelafspraken worden gemaakt, maar wil eerst het onderzoek van de NMa afwachten. Wel is er sprake van prijsvolgend gedrag en is de benzineprijs in Nederland veel hoger dan in de ons omringende landen, aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie. Hij wijst erop dat benzine in Nederland, afgezien van belastingen, op dit moment 44 eurocent is. In Duitsland betaalt de automobilist 33,9 eurocent, een verschil van 25 procent.

Het is de tweede keer binnen een maand dat er boetes aan oliemaatschappijen zijn opgelegd wegens prijsafspraken. Begin juni legde het Italiaanse antitrustbureau al boetes op aan acht maatschappijen die in Italië hadden samengespannen om de prijzen hoog te houden. Ook in Italië was Shell een van de aangeklaagde partijen.

NRC Webpagina's
30 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad