U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Shell groter in Sachalin 2

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 2 JUNI. De Koninklijke/ Shell Groep zal het aandeel van 37,5 procent van het Amerikaanse concern Marathon Oil in de winning van olie en gas in het project 'Sachalin 2' in Rusland overnemen. Dat heeft het Nederlands-Britse olie- en gasconcern gisteren op een persconferentie in Moskou bekend gemaakt.

Shell (60 procent Nederlands, 40 procent Brits) verwerft met dit akkoord een meerderheidsbelang van 62,5 procent in dit als perspectiefvol omschreven avontuur op het eiland Sachalin in het Russische Verre Oosten. Het gaat voorlopig om een niet-bindende intentieverklaring waarin Shell en Marathon Oil het voornemen uiten om aandelen in enkele energieprojecten te ruilen.

Op Sachalin, de plek in Rusland waar buitenlandse investeerders de grootste bedragen in de energiesector durven te investeren, zal Shell de leidende rol van Marathon Oil in het consortium overnemen. Analisten schatten de waarde van de transactie op 300 tot 400 miljoen dollar. De Japanse concerns Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (12,5 procent) blijven aan het project deelnemen. Tot nu toe heeft het consortium 1,25 miljard dollar uitgegeven, waarbij het zich richt op Japanse klanten.

De velden die onder Sachalin 2 vallen bevatten een geschatte hoeveelheid van 408 miljard kuub aardgas en 140 miljoen ton olie. Topman Rein Tamboezer van Shell denkt dat de totale investering in de orde van 10 miljard dollar (23 miljard gulden) zal komen te liggen. Sinds Sachalin 2 in juli vorig jaar daadwerkelijk met de winning van olie is begonnen, geldt het project als een van de eerste successen van de Russische 'production sharing agreements': deals waarbij buitenlandse bedrijven niet onder het reguliere belastingregime vallen maar betaald krijgen in een deel van de opbrengst.

Tamboezer kondigde aan dat Shell nu versneld een installatie voor vloeibaar gas wil bouwen. Japan is de beoogde afnemer.

Een vertegenwoordiger van Marathon Oil liet weten dat de beslissing om uit Sachalin 2 te stappen niet in verband staat met het Russische investeringsklimaat.

Saillant detail is de nijpende energieschaarste in Ruslands Verre Oosten tegen de achtergrond van de olie- en gasvoorraden rondom het nabije Sachalin.

NRC Webpagina's
2 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad