U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Shell schikt veertien overtredingen van milieuwet

Door onze redacteur Remmelt Otten
ROTTERDAM, 17 FEBR. Oliemaatschappij Shell heeft voor 255.000 gulden een aantal overtredingen van de milieuwet geschikt. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam gisteren bekend gemaakt.

Het gaat om veertien processen-verbaal voor vervuiling van het oppervlaktewater in het Rotterdamse havengebied. In dertien gevallen werd de vervuiling veroorzaakt door raffinaderijen van Shell, in één geval door een chemische fabriek van het concern.

De vervuiling werden bijvoorbeeld veroorzaakt door een overlopende lekbak, een onjuist afgekoppelde laadarm en een lekkend pakking.

Alle overtredingen zijn door de oliemaatschappij zelf gemeld bij het Havenbedrijf of de politie Rotterdam-Rijnmond. "Het verbeterde meldgedrag van Shell was aanleiding voor het Openbaar Ministerie om tot een schikking over te gaan", aldus het OM in een verklaring.

Volgens een woordvoerder van Shell ging het steeds om "kleine ongelukjes". Hij benadrukt dat het aantal incidenten in Pernis is gedaald van 58 per kwartaal in 1997 tot 6 in het laatste kwartaal van 1999. "Door het project 'Schone Haven' hebben we enorme verbeteringen gerealiseerd", aldus de woordvoerder.

Helemaal schoon zal Shell nooit kunnen opereren. "We hebben zestig fabrieken in Pernis. Er hoeft maar een slang los te schieten of er ontsnapt een paar liter olie."

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)