U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Shell gaat eigen aandelen inkopen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 10 FEBR. Oliemaatschappij Shell gaat vanaf volgend jaar steeds voor zeker twee miljard gulden eigen aandelen inkopen. Dat bleek vanochtend bij een toelichting op de jaarcijfers van het concern. Inkoop wordt in 2001 aantrekkelijker door het nieuwe belastingplan waar de Tweede Kamer onlangs mee heeft ingestemd.

De inkoop blijft volgens de nieuwe regels de eerste vijf jaar beperkt tot minimaal 25 en maximaal 80 procent van het jaarlijks uitgekeerde dividend. Voor Koninklijke Olie, het Nederlandse deel van de Nederlands-Britse multinational, was de dividenduitkering dit jaar ongeveer 7 miljard gulden. "We zijn erg verheugd dat een grote hindernis waarschijnlijk binnenkort wordt weggenomen", zei president-directeur Maarten van den Bergh van de Koninklijke. "Dat was ook nodig omdat Nederland duidelijk uit de pas liep met de omringende landen." Shell heeft een meerjarig inkoopprogramma aangekondigd. " Die marge van 25 tot 80 procent komt ons goed uit", aldus Van den Bergh. Van den Bergh, die dit jaar 58 wordt, verraste vanochtend met een aankondiging van zijn aftreden op de komende jaarvergadering, twee jaar eerder dan gebruikelijk is bij Shell. Hij wordt als tweede man van het olieconcern - achter de Britse bestuursvoorzitter Moody-Stuart - opgevolgd door de 52-jarige Jeroen van der Veer. Van den Bergh treedt af op eigen verzoek en is door de raad van commissarissen gevraagd om commissaris te worden. Hij vertelde dat hij "onder meer meer tijd wil vrijmaken voor zijn familie". Hij is acht jaar lid geweest van het comité van groepsdirecteuren, het hoogste bestuursorgaan en was twee jaar de hoogste man van de Koninklijke.

De jaarcijfers, die profiteerden van de sterk gestegen olieprijs, leverden weinig verrassingen op. De winststijging van 38 procent voor het onderliggende resultaat leverde een recordwinst op van 7,1 miljard dollar (14,7 miljard gulden). Shell maakte zijn beloftes waar. De forse reorganisatie die eind 1998 is ingezet, heeft resultaat opgeleverd. "En we zijn er vast van overtuigd dat we onze doelstellingen voor volgend jaar halen', zei Van den Bergh. Hij wees er op dat de kostenbesparingen hoger uitvielen dan in december was voorspeld: op 2 miljard dollar in plaats van 1,8 miljard dollar. "Die gereduceerde kostenverlagingen in alle sectoren zijn verreweg de belangrijkste factor bij de verbeteringen van het resultaat", zei Van den Bergh. Ook de discipline die het concern hanteert bij de weging van investeringen leidde tot een beperking van de uitgaven. De totale investeringen kwamen met 9,5 miljard dollar zelfs nog lager uit dan de 10 miljard die was aangekondigd.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)