U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Analisten gematigd optimistisch over Shell


Het fonds voor weduwen en wezen, Koninklijke Olie, publiceert donderdag zijn jaarcijfers. Het concern heeft in 1999 fors meer winst gemaakt dan in het dramatisch verlopen jaar 1998.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 7 FEBR. In navolging van concurrenten als Arco en Exxon vorige week presenteert aanstaande donderdag ook het olie- en chemieconcern Shell cijfers over het afgelopen jaar. Een groep analisten, geraadpleegd door het persbureau Reuters voorziet dat de winst per aandeel van Shell zal uitkomen tussen 52 en 67 dollarcent per aandeel. De gemiddelde verwachting ligt op 59 dollarcent per aandeel, hetgeen overeenkomt met een netto resultaat van iets meer dan 2,7 miljard dollar. Ondanks de scherp gestegen olieprijs zijn analisten maar gematigd enthousiast over de gang van zaken bij Shell. De prijs van een vat Brent-olie noteerde eind vorig jaar meer dan 24 dollar per vat, bijna een verdubbeling in vergelijking met het begin van dat jaar. De vraag naar olie groeit snel en Opec is er goed in geslaagd de productie te beperken. De gestegen olieprijs resulteert met name in uiterst lucratieve marges in de winning van nieuwe olie. Dat is voor Shell op dit moment dan ook de belangrijkste winstmotor, evenals voor andere olieconcerns. In andere marktsegmenten is de ontwikkeling minder gunstig. In een onderzoek van eind vorige maand constateert de Duitse Commerzbank dat de marges in de raffinage in het vierde kwartaal iets verbeterd zijn, maar nog altijd op een laag niveau liggen. De zakenbank voorziet dat de marges van Shell in dit segment iets gedaald zullen zijn in vergelijking met het derde kwartaal.

Ook de marges in de chemie lieten volgens Commerzbank in het afgelopen kwartaal enige verbetering zien. Shells concurrenten hebben echter eerder deze maand in dit marktsegment tegenvallende resultaten gepubliceerd. In de afgelopen twee weken is het aandeel Shell gedaald met meer dan tien procent tot minder dan 54 euro vanmorgen. Precies een jaar geleden noteerde Shell nog minder dan veertig euro. Volgens een rapport van Commerzbank (begin deze maand gepubliceerd) is de scherpe koersdaling van Shell niet geheel terecht.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)