NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Referendum

Nieuws

Voorgeschiedenis
en de belangrijkste punten

Achtergrond

Tijdsbalk

Links

Dijkstal blijft bij standpunt referendum

Door een onzer redacteuren
Minister Dijkstal (VVD, Binnenlandse Zaken) blijft lijnrecht tegenover de Tweede-Kamerfractie van zijn partij staan wat betreft de invoering van het correctief referendum in gemeenten en provincies.

Dijkstal voelt er niets voor om alleen gemeentelijke verordeningen tot onderwerp van een referendum te maken. Het kabinet kiest ervoor alle gemeentelijke 'besluiten', dus ook bestemmingsplannen, referendabel te maken.

De VVD-fractie liet onlangs weten tegen het hele wetsvoorstel te zullen stemmen als Dijkstal niet van mening verandert. De VVD vindt 'besluiten' veel te ruim en koos voor alleen 'verordeningen', het gemeentelijk equivalent voor wetgeving. Besluiten over een autovrije binnenstad of de aanleg van een nieuwe woonwijk zijn nooit verordeningen.

De VVD is tegen de invoering van het referendum, maar stemde er bij de formatie van het paarse kabinet toch mee in omdat D66 anders niet wilde meeregeren. Het Kamerlid Te Veldhuis (VVD) wil echter niet verder gaan dan het regeerakkoord. Daarin staat de term 'correctief wetgevingsreferendum' vermeld, reden voor de VVD om niet verder te gaan dan verordeningen. Dijkstal is na de VVD-kritiek echter niet van mening veranderd. Hij laat de fractie weten dat bij een keuze voor het begrip 'verordening' de werkingssfeer van het correctief referendum te veel beperkt zou worden. Als burgers niet mogen stemmen over belangrijke infrastructurele zaken als verkeer en woningbouw, blijft er veel te weinig over, vindt Dijkstal. Dat zijn wezenlijke besluiten die de burgers direct raken, aldus de minister in zijn reactie op de kritiek van zijn eigen partij.

NRC Webpagina's
23 april 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad