NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Referendum

Nieuws

Voorgeschiedenis
en de belangrijkste punten

Achtergrond

Tijdsbalk

Links

Drempel referendum hoger

Door een onzer redacteuren
De Tweede-Kamerfractie van de PvdA vindt dat de drempel voor het houden van lokale referenda moet worden verhoogd.

Dit zei het Kamerlid Rehwinkel vanmiddag desgevraagd. Rehwinkel constateert dat het lokale referendum, waarbij de bevolking een besluit van de gemeente kan terugdraaien, met een zekere regelmaat wordt gebruikt. Een referendum moet echt een uitzondering blijven, aldus Rehwinkel. Hij verwijst naar volksraadplegingen in 1995 over de stadsprovincies in Rotterdam en Amsterdam en recent in Groningen over het al dan niet autovrij maken van het Noorderplantsoen. Bovendien is er weer een referendum over de Noord-Zuidlijn in Amsterdam in aantocht.

Rehwinkel stelt dat de drempel voor het houden van een landelijk correctief wetgevingsreferendum, waarover de Kamer nog debatteert, al is verdubbeld. Voor een inleidend verzoek zijn 40.000 stemmen van kiesgerechtigden nodig, voor het daadwerkelijk houden van een referendum gaat het om ten minste 600.000 handtekeningen. We moeten overwegen ook de drempel voor lokale referenda te verhogen. Die drempel wordt afgeleid van het aantal inwoners van een gemeente en de laatste verkiezingsopkomst.

Rehwinkel is niet tegen het referendum dat woensdag in Amsterdam wordt gehouden over IJburg. Er vindt nu een publieke discussie plaats over een onderwerp die zonder dit referendum waarschijnlijk niet zou hebben plaatsgevonden. Dit referendum beoordeel ik nog steeds positief, aldus Rehwinkel.

Speciale spelregels moeten ervoor zorgen dat belangengroepen en bestuurders een discussie over een referendumonderwerp niet gaan domineren, zoals nu over IJburg, waar de gemeente Amsterdam en de Vereniging Natuurmonumenten tegen elkaar strijden. Dat stelt het Kamerlid Scheltema (D66).Belangengroepen als de Vereniging Natuurmonumenten moeten objectief kunnen aangeven welke bezwaren zij zien. Daar zou het bij moeten blijven; dat vergt aan beide zijden enige terughoudendheid, aldus Scheltema. Zij vindt dat het typische propagandawerk thuishoort bij politieke partijen. Het referendum in Amsterdam gaat over de bouw van een woonwijk met 18.000 woningen in het IJmeer.

NRC Webpagina's
17 maart 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad