U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Oostenrijk trekt veto in

Akkoord EU over opzet belastingplan

Door onze correspondent
SANTA MARIA DA FEIRA, 21 JUNI. Oostenrijk heeft gister middag het veto ingetrokken tegen een regeling van de Europese Unie voor belasting op rente over spaartegoeden van niet-ingezetenen.

De regeling is onderdeel van de aanpak van belastingvlucht via spaarrekeningen in het buitenland. Er werd sinds 1997 over onderhandeld. Oostenrijk hief de blokkade op na langdurige onderhandelingen tussen kanselier Schüssel en de andere Europese regeringsleiders.

Na afloop van de topbijeenkomst in het Portugese Santa Maria da Feira zeiden de regeringsleiders eensgezind dat de Oostenrijkse inschikkelijkheid niets te maken had met een mogelijk zicht op een uitweg uit het conflict van dit land met de andere veertien EU- lidstaten. De kwestie van de sancties van de veertien tegen de regeringscoalitie van christen-democraten en extreem-rechts in Wenen zou op de top niet aan de orde zijn gekomen.

Wel kondigde de Portugese premier Guterres als EU-voorzitter aan met de veertien EU-lidstaten te gaan overleggen over een mogelijkheid om een einde aan de sancties te maken. Oostenrijk heeft het voorstel van de hand gewezen om een speciaal toezicht over handhaving van de rechten van de mens gedurende zes maanden te aanvaarden, waarna de sancties ingetrokken zouden kunnen worden.

Diplomaten zeiden gisteren dat Guterres met de veertien lidstaten nu wil overleggen over de benoeming van drie 'wijzen', die een uitweg moeten zoeken uit het conflict tussen de veertien EU-lidstaten en Oostenrijk.

Premier Kok erkende gisteren net als andere Europese regeringsleiders dat met het akkoord over de spaarbelasting nog lang niet zeker is dat dit ooit tot een concreet resultaat leidt. De bedoeling is dat het voor inwoners van EU-lidstaten onmogelijk wordt belasting te ontduiken door spaargeld onder te brengen in andere landen dan waar zij inkomstenbelasting betalen. "Een positief eindresultaat staat nog allerminst vast", aldus Kok.

De Oostenrijkse kanselier Schüssel zei verheugd dat de verhouding met de andere EU-partners in Feira bijna weer normaal was geweest.

NRC Webpagina's
21 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad