U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Oostenrijk vangt bot in Brussel

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 15 FEBR. Veertien ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben gisteren het verzoek van hun Oostenrijkse collega, Ferrero-Waldner, afgewezen om zowel in Brussel als in de Europese hoofdsteden normaal te gaan samenwerken.

Tussen de Nederlandse minister Van Aartsen en staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) bestond aanvankelijk een verschil van mening over de aard van de diplomatieke sancties van veertien lidstaten tegen Oostenrijk wegens de deelname van de extreem-rechtse partij FPÖ aan de regering. Die sancties zijn beperkt tot de bilaterale diplomatieke betrekkingen van de veertien lidstaten met Oostenrijk. De EU moet ongehinderd doordraaien. Volgens Benschop betekent dit dat Oostenrijk niet betrokken wordt bij bilateraal overleg tussen lidstaten ter voorbereiding van besluitvorming in de Europese Unie. Van Aartsen zei echter dat premier Kok gewoon de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel te woord zal staan als die hem belt over de gisteren begonnen Intergouvernementele Conferentie (IGC) over wijziging van het Verdrag van de EU. Zo'n bilateraal gesprek over de IGC behoort volgens Van Aartsen tot de EU-besluitvorming. Inmiddels is Benschop ook die mening toegedaan.

De Oostenrijkse christen-democratische minister Ferrero-Waldner woonde gisteren, gekleed in blauw, de kleur van de EU, de eerste bijeenkomst met haar Europese collega's bij. Zij zei dat haar regering het beleid van Europese integratie wil voortzetten. Tijdens een persconferentie verzocht ze de pers niet te luisteren naar uitspraken van de leider van de extreem-rechtse FPÖ, Haider, maar alleen naar degenen die het recht hebben om namens Oostenrijk te spreken: de president, de kanselier en zijzelf als minister van Buitenlandse Zaken. Haider is gouverneur van de deelstaat Karinthië en is geen lid van de Oostenrijkse regering.

De Portugese minister Gama zei namens veertien ministers dat de EU een "politieke unie" is en dat deze met de sancties normaal heeft gereageerd op de vorming van een regeringscoalitie met extreem-rechts in Oostenrijk. De Belgische minister Michel was het felst. Hij noemde het onaanvaardbaar dat een "racistische, xenofobe en anti-democratische partij" met een leider die met het nazisme sympathiseert, in een regering van een EU-lidstaat zit.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad