U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

VS roepen gezant uit Wenen terug

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 FEBR. De Verenigde Staten hebben gistermiddag hun ambassadeur in Oostenrijk teruggeroepen voor overleg.

Daarmee zijn de VS het tweede land dat zijn gezant terugroept als reactie op de installatie van de Oostenrijkse regering met daarin vertegenwoordigers van de extreem-rechtse FPÖ. Israel deed gisterochtend hetzelfde.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei dat ambassadeur Kathryn Hall tijdelijk werd teruggeroepen voor "dringende consultaties". Tijdens een persconferentie in Washington zei Albright met het terugroepen van Hall "onze democratische waarden te verdedigen". Ze kondigde tevens aan nog andere maatregelen te overwegen.

België en Finland bevroren gistermiddag de diplomatieke contacten met Wenen, conform de deze week afgesproken maatregelen door de EU. Andere EU-lidstaten volgden. Tevens besloot de Vlaamse regering het cultureel akkoord met Wenen te bevriezen. Wat dat in de praktijk betekent is nog niet duidelijk. Het 'Vlaamse huis' in Wenen blijft wel open. Volgens de Vlaamse premier, Patrick Dewael, zou sluiting daarvan Vlaanderen zelf treffen, omdat via het huis de export- en toeristische belangen worden behartigd. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft zich gisteren zorgelijk uitgelaten over nieuwe regering in Wenen. Op zijn beurt heeft FPÖ-leider Jörg Haider gedreigd met tegenmaatregelen. Gisteren speculeerde hij in een vraaggesprek met Duitse media op een blokkade door Oostenrijk van de Europese besluitvorming die afhankelijk is van unanimiteit. "Zonder ons functioneert niets", aldus de gouverneur van Karinthië.

Tijdens een informele ontmoeting in Madrid van de Europese Volkspartij (EVP), de combinatie van christen-democratische en conservatieve partijen in het Europees Parlement, is voorlopig afgezien van een schorsing van haar Oostenrijkse lid, de ÖVP. Naar verluidt zou de Spaanse gastheer, de conservatieve premier Aznar, vergeefs hebben geprobeerd de ÖVP te bewegen uit vrije wil de EVP te verlaten. Dat zou de EVP een zeer moeilijke discussie besparen. De aangesloten partijen zijn namelijk diep verdeeld over de ÖVP. De Franse christen-democraten willen de zusterpartij schorsen. Britse conservatieven zijn daar mordicus tegen. Als compromis werd in Madrid besloten de ÖVP en haar coalitie met de FPÖ voorlopig kritisch te volgen.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei premier Wim Kok gisteren dat de eerder deze week overeengekomen diplomatieke isolatie van Oostenrijk door de EU blijft gelden "zolang de FPÖ deel uitmaakt van de Oostenrijkse regering". Volgens Kok kan er geen sprake van zijn dat de maatregelen op termijn worden afgezwakt of ingetrokken. "Dat zou een verkeerd signaal zijn", aldus Kok.

De demonstraties in Wenen gisteren tegen de installatie van de nieuwe regering kregen 's avonds een grimmig karakter door vernielingen en brandstichting in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad