U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

'Is EU-lidmaatschap wel essentieel?'

Oostenrijk raakt snel in een isolement

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 FEBR. De Israelische ambassadeur in Oostenrijk heeft het land verlaten uit protest tegen de nieuwe regering, waarin de extreem-rechtse FPÖ is vertegenwoordigd. Ambassadeur Nathan Meron is weliswaar voor een regulier bezoek naar Israel, maar de ambassade heeft laten weten dat hij voorlopig niet zal terugkeren.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel heeft gisteren het EU-lidmaatschap van Oostenrijk ter discussie gesteld. In een interview vroeg hij zich af of dat lidmaatschap "wel essentieel is". Hij zei ook: "Ik denk dat Europa ook zonder Oostenrijk verder kan. Het is te simplistisch om te stellen dat we Oostenrijk koste wat het kost in de EU moeten houden." De minister sloot niet uit dat de Belgische ambassadeur uit Wenen wordt teruggeroepen.

De Belgische minister van Defensie, André Flahaut, heeft gezegd de aankoop van zes gepantserde ambulances in Oostenrijk te zullen opschorten. Leden van de Waalse deelregering reizen niet meer naar Oostenrijk en ook het cultureel akkoord met dat land wordt stilgelegd. Ook Belgische gemeenten nemen maatregelen tegen Oostenrijk. Zo heeft Chaudfontaine sneeuwklassen van de basisschool in Oostenrijk geannuleerd en heeft Luik besloten een schilderij van Gauguin niet aan een Oostenrijks museum uit te lenen.

De Franse minister voor Europese Zaken, Pierre Moscovici, zie dat ÖVP-leider Wolfgang Schüssel "vuile handen heeft gemaakt" door het "schandalige" pact met de FPÖ. De nieuwe Oostenrijkse regering is volgens Moscovici "geen regering zoals andere en kan dus ook niet als zodanig worden behandeld". Ook in de VS is de bezorgdheid groot. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt Oostenrijk onder de "internationale microscoop". De VS vinden het nog te vroeg om maatregelen te nemen, maar zullen op basis van de ontwikkelingen de nodige stappen zetten. Eerder zeiden de VS om maatregelen te overwegen die vergelijkbaar zijn met die van de EU. Volgens het Europese Joodse Congres (EJC) heeft Oostenrijk zichzelf "opnieuw overladen met schande". Het EJC riep de Europese Unie op de aangekondigde maatregelen op Oostenrijk te isoleren uit te voeren. Europese rabbijnen hebben een voorgenomen conferentie in maart in Wenen geannuleerd. De Franse opperrabbijn, Joseph Sitruk, die de annulering bekendmaakte, prees de "moed en vastberadenheid" van de EU-landen die sancties tegen Oostenrijk hebben aangekondigd.

De Italiaanse reactie was opvallend gematigd. Minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini zei gisteren dat hij "hoopte dat de politieke ontwikkelingen in Oostenrijk de zorgen van de internatiuonale gemeenschap spoedig zouden wegnemen." Dini zei de EU-sancties wel te steunen.

Volgens de Iraanse staatstelevisie voert Israel, "natuurlijk gesteund door Amerika en sommige Europese landen", een campagne tegen Haider omdat die gezegd zou hebben "dat het lot van de joden slechts een klein onderdeel vormde van de Tweede Wereldoorlog". Het onderwerp zou volgens Iran zo gevoelig liggen in Europa "omdat het principe van het stemrecht ter discussie staat."

Volgens Servië is de kritiek op Oostenrijk een consequentie van "de nieuwe wereldorde". Nadat deze wereldorde Servië en Joegoslavië onder de voet heeft gelopen "is het nu de beurt aan andere landen".

Ook de Franse extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen kwam in het internationale koor van reacties de Oostenrijkers te hulp. Hij prees gisteren , ,de moed" die de Oostenrijkse kiezers naar zijn mening aan de dag hebben gelegd door op de FPÖ van Jörg Haider te stemmen. De aanvallen op de nieuwe coalitie in Wenen zijn volgens hem het resultaat van de pogingen van de sociaal-democraten om hun privileges te beschermen. De publieke opinie heeft "de leugens" van de sociaal- democraten doorzien, vond hij.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad