U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

VS dreigen Wenen met sancties

Door een onzer redacteuren
WASHINGTON, 2 FEBR.Na de Europese Unie heeft nu ook de Amerikaanse regering Oostenrijk gedreigd met diplomatieke sancties, mocht in dit land de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider aan de macht komen.

Dat bleek gisteren uit uitlatingen van diverse regeringswoordvoerders. Die van het Witte Huis zei: ,,We zijn verontrust over mogelijke regeringsdeelname van de FPÖ''. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in Washington stelde: ,,We hebben opgemerkt wat de EU hierover heeft gezegd. Indien de FPÖ tot de regering toetreedt, zullen we de effecten daarvan op onze relaties met dat land beoordelen en zien wat voor stappen gezet moeten worden''.

Eerder op dinsdag besloot de EU dat bij FPÖ-regeringsdeelname, Europese politici en diplomaten geen contacten zullen hebben met hun Oostenrijkse collega's, de lidstaten geen Oostenrijkse kandidaten zullen steunen voor internationale posten, en de Oostenrijkse ambassadeurs alleen op ,,technisch niveau'' zullen worden ontvangen. (AP, AFP)

Onze correspondent in Jeruzalem voegt hieraan toe: Israel zal zijn ambassadeur in Wenen voor onbepaalde tijd terugroepen, als bondspresident Thomas Klestil vandaag zijn zegen geeft aan het akkoord dat de FPÖ en ÖVP gisteren sloten. Volgens het bureau van premier Ehud Barak heeft Israel dat besluit in overleg met minister van buitenlandse zaken Levi genomen. Barak overlegt volgens zijn woordvoerders met Europese leiders om tot een gezamenlijke diplomatieke actie tegen Wenen te komen. Israel speculeerde als eerste op diplomatieke actie toen er aanwijzingen waren dat de FPÖ op regeringsdeelname afkoerste.

Toen Kurt Waldheim in 1986 tot president van Oostenrijk werd gekozen riep Israel zijn gezant voor onbepaalde tijd uit Wenen terug toen uitkwam dat hij als officier in het Duitse leger een rol speelde bij de deportatie van joden op de Balkan. Israelische historici wijzen er op dat Oostenrijkse nazi's in de verdelging van het Europese jodendom de eerste viool hebben gespeeld. Niet alleen Adolf Hitler maar ook Adolf Eichmann kwamen uit Oostenrijk.

NRC Webpagina's
2 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad