U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oost-Timor

Nieuws

VN-Interventie

Crisis

Achtergrond

Links

Australië evacueert inwoners uit Dili


DARWIN, 14 SEPT. De Australische luchtmacht heeft vandaag bijna 1.500 Oost-Timorese vluchtelingen naar Darwin geëvacueerd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert vanmiddag verder over een resolutie waarin samenstelling en mandaat van de internationale vredesmacht voor Oost-Timor worden vastgelegd. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Alatas, heeft gezegd dat de vredesoperatie "bij voorkeur" niet door Australië moet worden geleid, maar dat Indonesië geen voorwaarden stelt.

De vluchtelingen die vanochtend met elf Hercules-toestellen naar het Australische Darwin werden overgebracht, zijn afkomstig van het terrein van de VN-missie in Dili dat werd omsingeld door pro-Indonesische strijdgroepen. De VN hebben het kantoor gesloten, het zou in brand staan.

Volgens VN-diplomaten in New York wordt haast gemaakt in de onderhandelingen over de vredesmacht en kunnen in "de komende 24 uur of zo" de details van de operatie worden vastgelegd. De eerste troepen zouden over vier of vijf dagen in Oost-Timor kunnen arriveren. Indonesië wil dat de vredesmacht gaat samenwerken met het Indonesische leger. De Thaise onderminister van Buitenlandse Zaken, Sukhumbhand Paribatra, heeft gezegt dat ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen waarvan Indonesië wel en Australië geen lid is, de crisis "grotendeels zelf" moet oplossen.

Volgens schattingen van de VN is mogelijk de helft van de 800.000 Oost- Timorezen uit hun huizen verdreven. De Oost-Timorese bisschop Belo, die binnenkort naar Oost-Timor wil terugkeren, heeft in een Indonesische krant gezegd dat het geweld van de milities mogelijk aan 10.000 mensen het leven heeft gekost. De Indonesische president Habibie heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, laten weten in te stemmen met een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oost-Timor. Volgens de Australische premier Howard wordt mogelijk donderdag begonnen met het droppen van voedsel.

NRC Webpagina's
14 september 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad