U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Olympische Spelen 2000

Nieuws

Verslagen

Sporters

Digitaal dagboek

Boemerang

Programma

Links

Australische pers lyrisch over 'Hoogie'

Door een onzer redacteuren
SYDNEY, 19 SEPT. Niets dan lof hebben de Australische kranten vandaag voor de indrukwekkende prestatie van Pieter van den Hoogenband. The Flying Dutchman versloeg gisteren de gedoodverfde favoriet voor de eindzege, de Australische volksheld Ian Thorpe, op de 200 meter vrije slag.

Dutch courage bloklettert de sensatiekrant The Daily Telegraph vandaag op de voorpagina, met als onderkop: 'Pieter de Grote brengt Thorpedo tot zinken'. Volgens het dagblad heeft Van den Hoogenband zijn tegenstrever in a clash of the superheroes ontmaskerd als een mens van vlees en bloed. "Ian Thorpe is niet begiftigd met mysterieuze krachten (...) Hij is van hetzelfde materiaal gemaakt als wij." De krant trekt verder het boetekleed aan. "De verwachtingen zijn zo hoog opgeschroefd dat we vergaten dat er ook andere hooggetalenteerde zwemmers bij de Olympische Spelen boven zichzelf zouden uitstijgen. Dat mogen wij onszelf aanrekenen."

The Australian roemt vooral de mentale kracht van Van den Hoogenband, die in een van de vele verslagen over de race Hoogie wordt genoemd. "Je krijgt het gevoel dat deze 22-jarige student medicijnen zich zelfs niet uit het veld zou laten slaan als hij per ongeluk in de olympische boksring terecht zou komen." Volgens de krant komt Van den Hoogenband in aanmerking voor de hoofdprijs als het in Sydney zou gaan om de vraag wie van de deelnemers de meest ontspannen houding aan de dag legt. "Hoogie zou Thorpe en Alex Popov verslaan." Voor The Sydney Morning Herald is Van den Hoogenband een terechte kampioen en de 'Koning van de snelle baan', zoals de kop op de voorpagina luidt. Verderop volgt een bekentenis van een van de verslaggevers. "Sommige dingen in het leven zouden niet mogen gebeuren", schrijft hij. "The Coyote catching the Road Runner. Monica Lewinsky die de plaats inneemt van Hillary Clinton als Amerika's first lady. Ian Thorpe die een zilveren in plaats van een gouden medaille wint op de 200 meter vrije slag."

Maar gisteren, in het volgepakte Sydney Aquatic Centre, gebeurde datgene wat heel Australië niet voor mogelijk had gehouden: "The Dutch Coyote finally caught the Australian Road Runner."

Shane Gould, een oud-topzwemster uit Australië, betreurt de nederlaag van haar 17-jarige landgenoot Thorpe niet. "Nederlagen zijn beter voor het leerproces van een opgroeiende tiener dan louter overwinningen", schrijft Gould, die zelf in '72 brons won op de 100 vrij.

NRC Webpagina's
19 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad