U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Multiculturele Samenleving

Artikel Paul Scheffer

Reacties

Politieke discussie

Hoe staat het in het buitenland?

Discussie

Links

Accepteer duale identiteit

Shervin Nekuee
De jonge generatie migranten ziet juist in een duale identiteit een uitweg om de culturele kloof tussen de traditie van hun ouders en wat zij op school voorgeschoteld krijgen, te overbruggen. Want jezelf zijn, wat toch door iedereen op prijs wordt gesteld, betekent juist voor een migrant het combineren van de werelden.

Door bijvoorbeeld te proberen tolerantie als waarde te (her)ontdekken in de islam. Of de kleding waar je je het beste in voelt, te dragen op je werkplek zodat je beter kunt functioneren. Dit zijn geen tekens van niet willen participeren in de Nederlandse samenleving. Integendeel. De jonge generatie onderzoekt voortdurend hoe zij een plaats in Nederland voor zichzelf kan veroveren en hoe zij haar eigen huis, in haar eigen stijl, kan bouwen met het materiaal dat haar door twee verschillende culturen wordt aangereikt.

Natuurlijk verloopt dit proces niet altijd soepel, maar daar ligt niet de grootste pijn voor de jonge generatie migranten. Het doet het meest pijn wanneer het hele proces vanaf de zijlijn onmogelijk wordt verklaard, wanneer geen ruimte wordt gegeven voor creatie, wanneer Neder-Turk willen zijn niet wordt geaccepteerd. Op scholen, in de zorg, bij de politie, waar de dynamiek van de multi-etnische samenleving het beste te zien is, zoekt een grote groep Nederlanders samen met de migranten aan de hand van argumenteren en afwegen naar manieren om in het nieuwe Nederland een nieuwe cohesie van de grond te krijgen. Zij kiezen niet voor de gemakkelijke weg van: 'zijn er problemen? Dan moeten zij zich maar aanpassen'. Ze zien dat veel mensenleed, frustratie en onzekerheid voorkomen kan worden door oog te hebben voor diversiteit. Ze zien dat zijzelf ook meer plezier in hun werk als docent, politieman en verpleger in een multi-etnische context hebben als ze wel rekening houden met diversiteit.

Ondertussen verklaart Scheffer de oorlog aan de windmolens van cultuurrelativisten. Hij grijpt terug op de geschiedenis en de geschiedenisboeken om te achterhalen wat Nederland nu bindt. Natuurlijk hebben alle kinderen baat bij een grotere kennis van de geschiedenis van het land waarin ze leven. Maar de geschiedenis van de migranten is inmiddels ook een onlosmakelijk onderdeel hiervan geworden.

Moet er een museum komen zoals het 'Haus der Geschichte'? Daar ben ik absoluut voor. Als vluchteling moet ik nog heel veel leren over mijn nieuwe vaderland. Maar dan graag ook een museum zoals Allis Island museum in New York, waar de geschiedenis van de migranten wordt tentoongesteld.

Shervin Nekuee is verbonden aan European Research Centre on Migration & Etnic Relations (ERCOMER), Universiteit Utrecht.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad