NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Bemiddeling nog zonder succes

Hoofdkwartier leger getroffen


Het centrum van de Joegoslavische hoofdstad werd na half drie vannacht opgeschrikt door drie series explosies. Bij het bombardement op het hoofdkwartier van het leger, dat in brand werd geschoten, kwamen volgens bronnen in Belgrado twee burgers en een politieman om. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liep schade op, net als twee woonhuizen. Bij een andere aanval werd een steunzender van de televisie geraakt. Na enkele uren werden de uitzendingen weer hervat. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug werden gisteren bij een NAVO-bombardement op doelen in Prizren in Kosovo vier burgers gedood.

De "etnische zuivering' van Kosovo door de Serviërs gaat inmiddels onverminderd door. Macedonië, dat gisteren 5.000 en woensdag 5.800 nieuwe vluchtelingen registreerde, kan de stroom niet meer aan. De kampen herbergen inmiddels meer dan vier keer het aantal vluchtelingen dan waarop ze berekend zijn. In de kampen is sprake van oplopende spanningen en vechtpartijen. Gisteren besloot de VN-organisatie UNHCR Kosovaren toe te laten tot een kamp waaraan nog wordt gebouwd, in Cegrane. De vluchtelingen krijgen een zeil om onder te schuilen; andere voorzieningen zijn er niet. Gisteren werd duidelijk dat de Serviërs de verdrijving van Albanezen niet langer tot Kosovo beperken: 6.000 Albanezen uit Presevo zijn inmiddels in Macedonië aangekomen na uit hun stad te zijn verdreven. Presevo ligt niet in Kosovo, maar in het zuiden van Servië.

De Russische bemiddelaar in de Kosovo-crisis, oud-premier Tsjernomyrdin, praat vandaag in Belgrado met de Joegoslavische leiders, na de afgelopen dagen in Moskou, Bonn en Rome met zegslieden van de NAVO te hebben overlegd. In Rome zei hij gisteravond dat de standpunten van de NAVO en Rusland dichter bij elkaar zijn gekomen. Enkele uren eerder had hij in Bonn gezegd dat er ,,vooruitgang, maar geen doorbraak" was. Het geschil blijft zich vooral toespitsen op de vraag wat voor vredesmacht in Kosovo moet worden gelegerd als er eenmaal een akkoord is. De NAVO wil zelf die vredesmacht leiden en eist ook dat ze bewapend wordt. Rusland ziet meer heil in een VN-vredesmacht.

Belgrado maakte gisteren duidelijk dat ,,alleen een uit burgers bestaande, ongewapende missie onder auspiciën van de VN en met deelname van Rusland" tot Kosovo wordt toegelaten. Bovendien wordt in Belgrado een akkoord uitgesloten als de NAVO niet eerst ophoudt met bombarderen. (Reuters, AP,AFP)

NRC Webpagina's
#$#

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad