NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Kosovo krijgt douane en Duitse mark


PRISTINA, 4 SEPT. Het VN- bestuur van Kosovo heeft gisteren de Duitse mark ingevoerd als belangrijkste munteenheid en een eigen douane opgericht.

De Joegoslavische dinar, tot dusver het officiële betaalmiddel, blijft nog wel geldig, maar het gebruik wordt niet aangemoedigd. Het is mogelijk het VN-bestuur in Kosovo (UNMIK) in dinars te betalen, maar daar moet dan wel een bijzondere toeslag bij worden betaald. Ook zal er in Kosovo voortaan geen controle meer zijn op de handel in buitenlandse valuta, een unicum voor Balkan-landen. Over deze beslissing is geen overleg geweest met Belgrado. De inkomsten van de nieuwe douane vloeien niet naar de Joegoslavische staatskas, maar worden gebruikt om het VN- bestuur in Kosovo te financieren. Ook zal er geen Servische personeel worden ingeschakeld bij de grenscontrole, zegt Joly Dixon, de VN- bestuurder die de nieuwe douane gaat leiden. "Ze hebben niet getoond dat ze hier willen zijn", zei Dixon gisteren. Kosovo is formeel nog steeds een provincie van de Joegoslavische deelstaat Servië. Bernard Kouchner, de Hoge Afgevaardigde van de VN in Kosovo, ontkende gisteren dat de genomen stappen een breuk met Joegoslavië of Servië betekenen. "Dit is niet het begin van een onafhankelijk Kosovo. Het was vroeger autonoom. Toen had het ook eigen diensten", verklaarde Kouchner, die de grensposten Hani I Elezit en Djeneral Jankovic op de grens met Macedonië gisteren officieel open verklaarde.

UÇK-leider Hashim Thaçi heeft gisteren in Parijs herhaald dat de ontwapening van zijn Kosovo Bevrijdingsleger voor de overeengekomen deadline van 19 september compleet zal zijn. Gisteren vonden troepen van de NAVO-vredesmacht KFOR evenwel een groot wapenarsenaal bij het dorp Rogovo, tien kilometer van de Albanese grens. Er werden onder meer 250 kalsjnikovs, 50 machinegeweren, explosieven en munitie in beslag genomen. Het wapendepôt ligt langs een van de routes waarlangs het UÇK vroeger wapens Kosovo placht binnen te smokkelen. De VN-vertegenwoordiger voor humanitaire zaken Dennis McNamara zei gisteren dat de situatie in Kosovo ietwat is verbeterd, maar Serviërs en zigeuners hun leven nog altijd niet zeker zijn. Dat is in tegenspraak met de bewering van NAVO-commandant Wesley Clark eerder deze week dat de golf van geweld die met de intocht van de NAVO in Kosovo gepaard ging, "vrijwel geheel is weggeëbt". Gisteravond eiste een bomaanslag op een appartement in het centrum van de Kosovaarse hoofdstad Pristina het leven van een Servische man. Twee kinderen en twee volwassenen raakten gewond. Eerder op de dag verwijderde een Britse soldaat een handgranaat van een truck die geparkeerd stond voor het VN-hoofdkwartier in Pristina. Britse troepen vonden in Pristina een Servische man met schotwonden, die later op de dag overleed in een ziekenhuis. Twee Albanezen die ervan worden beschuldigd zigeuners te hebben bedreigd en geslagen, werden door Britse troepen aangehouden.

Forensische experts begonnen in zuidwest-Kosovo met de opgraving van een nieuw massagraf, waarin naar verwachting vijftig lichamen van Albanezen liggen die zouden zijn gedood door Servische veiligheidstroepen. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
4 SEPTEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad