NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Onafhankelijk B92 definitief gesloten

MARIE-JOSÉ KLAVER
ROTTERDAM, 6 APRIL. De onafhankelijke nieuwszender B92 is definitief gestopt met uitzenden via Internet. De Belgradose radiozender werd 24 maart jl. verboden en slaagde er tot 2 april in om via Internet uit te zenden. Servische overheidsambtenaren en politie-agenten hebben de redactie gesloten. De directeur van B92, Sasa Mirkovic, is vervangen door de regeringsgetrouwe Aleksander Nikacevic.

Het ingrijpen tegen B92 komt na een week van intense onderdrukking van de onafhankelijke media door de Servische autoriteiten. Sinds 24 maart waren directe radio-uitzendingen in Belgrado onmogelijk door inbeslagname van de zendapparatuur. B92 reageerde met een gebundelde inzet van Internet en RealAudio (webradio), satelliet, middengolf-uitzendingen en solidariteitsheruitzendingen over de hele wereld. De steun voor de onafhankelijke nieuwszender was groot. De B92 website trok 15 miljoen bezoekers in de afgelopen 7 dagen.

Tegelijkertijd werden er de afgelopen dagen in totaal 10 radiostations gesloten die het B92-nieuws opnieuw verspreidden, leden van de Associatie van Onafhankelijke Elektronische Media (ANEM). Andere ANEM-leden hebben zichzelf vrijwillig het zwijgen opgelegd om geen propaganda-instrument te worden van de staat, waartoe ze wettelijk verplicht zijn onder de oorlogswetten.

De sluiting van B92 betekent dat de inwoners van de regio nu alleen de staatsgecontroleerde Radio en Televisie Servië hebben als informatiebron. De perswoordvoerder van B92 in Nederland meldt dat in Kosovo de kantoren van de belangrijkste Albanese media, de krant Koha en het radiostation Radio 21, vernietigd zijn. De medewerkers zijn het land uitgevlucht.

NRC Webpagina's
6 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad