NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Vredesmacht in Kosovo machteloos tegen terroristen


Bommen in vuilnisbakken, granaten in cafe's - wat kan de internationale vredesmacht in Kosovo doen? Nog eens waarschuwen voor de laatste keer.

Door onze correspondent YAEL VINCKX

SKOPJE, 17 FEBR. Ze kwamen om de Albanezen te beschermen tegen de Serviërs. Maar hun opdracht veranderde al snel. De NAVO-geleide vredestroepen werden gedwongen hun voormalige vijanden uit de luchtoorlog om Kosovo te beschermen, tegen wraakacties de Albanezen. Een moeilijke opdracht, zo blijkt.

Gisteren was weer zo'n dag. De internationale vredesmacht in Kosovo, KFOR, moest toekijken bij een bloedige aanslag op een bus. Weer - want het was niet de eerste keer dat een aanval op een Servisch burgerkonvooi werd uitgevoerd. Een jaar geleden bijvoorbeeld, lanceerde een Albanees vanaf zijn schouder een raket op een door KFOR bewaakte bus. De raket ging dwars door de bus en doodde een bejaard echtpaar.

Gisteren hadden Zweedse soldaten de weg voor het konvooi gecontroleerd en hadden ze twee verdachte Albanezen aangehouden - maar de bom hadden ze over het hoofd gezien. Hij werd op afstand tot ontploffing gebracht.

Dergelijke aanslagen brengen KFOR tot wanhoop. Bommen in vuilnisbakken, granaten in cafe's, automobilisten die inrijden op Servische kinderen, de soldaten zijn er niet op voorbereid. Ze zijn getraind voor een oorlog. Maar dit zijn terroristische acties.

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, zei het gisteren zelf: " We hebben geen luchtoorlog gevoerd om te zien hoe de etnische zuivering van de ene groep wordt vervangen door etnische aanvallen en intimidatie door de andere groep." De Russische regering, erkend vriend van de Serviers, zei het ronder: "De provincie wordt etnisch gezuiverd."

Honderdduizenden Serviers hebben inmiddels de officieel nog altijd Joegoslavische provincie onder druk van de Albanese extremisten verlaten. De zuivering vindt vaak plaats recht onder de neuzen van KFOR en het VN-bestuur. De daders zijn meestal individuen, maar de internationale gemeenschap vermoedt de hand van het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) in het geweld. De voormalige guerrilla's strijden voor een onafhankelijk Kosovo. De politieke arm van hun leger moest echter bij de lokale verkiezingen afgelopen najaar de overwinning laten aan de gematigde leider Ibrahim Rugova. Dat zette kwaad bloed onder de extremisten. De Serviërs die achterblijven, hokken samen in enclaves. Willen ze boodschappen doen buiten hun enclave, dan moet de soldaten van KFOR mee. Intussen durven steeds minder Serviërs hun getto uit te komen. Soms is de zuivering brutaal, zoals gisteren in Podujevo en Strpce. Soms vindt zij bijna onmerkbaar plaats, zoals in Kosovo Polje, waar Serviers worden gedwongen hun huizen ver onder de marktwaarde te verkopen.

De internationale gemeenschap heeft furieus gereageerd op de recente aanslagen. Maar ze staat tegelijk met lege handen. Secretaris-generaal Robertson heeft laten doorschemeren de hulp aan Kosovo stop te zetten. "De steun van de internationale gemeenschap moet niet voor lief worden genomen", dreigde hij de Albanese bevolking van Kosovo gisteren.

Het is een loos dreigement. Wat kan het Westen ondernemen? Het heeft zichzelf in dit wespennest gestoken en is vervolgens overrompeld door de geweldadige gebeurtenissen. De internationale gemeenschap is niet bij machte het geweld te doen stoppen. Maar ze kan evenmin haar spullen pakken: vertrek zou een nieuwe oorlog inluiden in Zuid-Oost Europa.

De EU-commissaris voor buitenlands beleid, Chris Patten, ziet een relatie tussen het nieuwe, democratische bewind in Belgrado en de toenemende aanslagen in Kosovo. "Dit is een wrede poging om de vooruitgang te dwarsbomen", reageerde hij gisteren. Hij doelde daarbij niet alleen op Kosovo, maar ook op Zuid-Servie. Daar strijdt een Albanees rebellenleger met hulp van voormalige UÇK'ers voor inlijving van het gebied bij Kosovo. En ook daar is het aantal aanslagen op Serviërs, voornamelijk agenten, de afgelopen weken opgevoerd. De secretaris-generaal van de NAVO onderstreepte gisteren: "Kosovo verliest de sympathie van de wereld tenzij het etnische geweld stopt." George Robertson heeft de Albanese extremisten gewaarschuwd opnieuw voor de laatste keer.

NRC Webpagina's
17 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad